Klestinti korupcija gali priversti trauktis iš Rusijos

Klestinti korupcija Rusijoje gali priversti kai kurias Vakarų kompanijas trauktis iš šalies, teigia su kyšininkavimu kovojančios grupės vadovė.

Alexandra Wrage, kurios vadovaujama nepelno organizacija „TRACE International“ pataria įmonėms, kaip išvengti kyšininkavimo, naujienų agentūrai „Reuters“ tvirtino, jog „nesuvaldoma endeminė“ korupcija Rusijoje žymiai didesnė nei kitose didelėse kylančiose ekonomikose.

„Mano patarimas - galbūt reikėtų dar kartą pamąstyti prieš pradedant verslą Rusijoje. Aš žymiai optimistiškiau nusiteikus kalbant apie Nigeriją, nei apie Rusiją“, - teigė ji.

Nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ skelbiamame korupcijos suvokimo indekse Rusija užima 146 vietą iš 180, šioje šalyje kasmet paimama kyšių už 300 mlrd.dolerių.

„Dauguma pokalbių su įmonėmis Rusijoje būna tokie: „Ar galime čia pasilikti?“, - kalbėjo A. Wrage.

„Kompanijos baiminasi JAV Teisingumo departamento ir Jungtinės Karalystės sukčiavimo tarnybos. Jie tikrai bando viską daryti teisingai, tikrai kovoja, bet ne viena kompanija kalba apie pasitraukimą“, - pridūrė ji.

A. Wrage atsisakė įvardinti bendroves, galvojančias apie pasitraukimą, tačiau Švedijos baldų prekiautoja „Ikea“ dar pernai pranešė sustabdanti tolesnę plėtrą Rusijoje dėl „nenuspėjamų administracinių procedūrų kai kuriuose šalies regionuose“.

A. Wrage prisiminė pirmąjį seminarą Maskvoje 2002 metais, kurio metu kalbėta apie rusiškosios korupcijos keliamas grėsmes.

„Kažkas priėjo prie manęs per pertrauką ir pasakė: „Jei nemokėsiu kyšių, baiminuosi, kad mano kontora bus sudeginta iki pamatų“. Neturėjau ką jam atsakyti. Neturiu patarimų, galinčių padėti tokiu atveju“, - pasakojo ji.

A. Wrage pastebi, jog kylančios ekonomikos šalyse korupcija dažnai pasireiškia tuo, kad norintieji apsaugoti savo verslą turi mokėti kyšius, tačiau Rusijoje kyšius reikia mokėti pareigūnams tam, kad jie nepiktnaudžiautų savo valdžia.

Ji skeptiškai vertina ir Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo nuolat kartojamus pažadus kovoti su korupcija, nors pripažįsta, kad tai skatina daugiau visuomenėje kalbėti apie šią problemą.

„Čia reguliariai pristatoma nauja kovai su korupcija skirta iniciatyva. Tačiau mums daugiau nebereikia iniciatyvų, mums reikia rezultatų“, - kalbėjo A. Wrage.

TRACE tyrė ir kitas kylančias ekonomikas. Teigiama, kad Kinijoje vyrauja „apverstos piramidės“ principu pagrįsta korupcija, kai daugiausiai kyšininkaujama viršūnėje, Indijoje - atvirkščiai, čia korupcija paplitusi žemesniuose sluoksniuose, tačiau jos mažėja kylant į viršų.

„Rusija - vientisas kubas. Čia kyšininkavimas paplitęs visuose lygmenyse“, - tvirtina A. Wrage.


Šiame straipsnyje: korupcijaRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių