Klausiate – atsakome

– Darbo biržoje esu registruota kaip bedarbė, namuose prižiūriu neįgalią tetą (75 proc. neįgalumo), kuri neturi artimųjų. Ar galiu gauti už tai pašalpą? Kur kreiptis, kad būčiau pripažinta neįgalaus asmens slaugytoja?

– Visų pirma reikia kreiptis į savivaldybės administraciją su prašymu nustatyti globą. Visos išmokos skiriamos pačiam neįgaliajam. Jei teismas nustato neveiksnumą ir skiria globėją, šis turi teisę disponuoti ir jo išmokomis, kurias, aišku, turi naudoti neįgaliojo reikmėms.

Neįgaliam asmeniui, kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis (iki 2005-07-01 – „visiška negalia“) ir kuris slaugomas namuose, savivaldybės administracijoje yra skiriama ir mokama 2,5 bazinės pensijos dydžio (900 litų) slaugos išlaidų tikslinė kompensacija (iki 2013-01-01 ji mokama 15 proc. sumažinta – 765 litai). Jeigu toks asmuo pripažintas neveiksniu ir jam paskirtas globėjas, neįgaliajam priklausanti tikslinė kompensacija išmokama globėjui. Pačiam globėjui jokios išmokos už globą ar slaugą neskiriamos.

Slaugančio neįgalų asmenį žmogaus prašymas dėl draudimo valstybės lėšomis su reikiamais dokumentais pateikiamas bet kuriam „Sodros“ teritoriniam skyriui asmeniškai atvykus arba paštu, jei parašų tikrumas yra patvirtintas notarine tvarka. Siunčiant prašymą paštu, kartu pateikiama asmens tapatybės dokumento kopija, patvirtinta notarine tvarka.

Asmuo, slaugantis neįgalų asmenį, kuriam nustatytas slaugos poreikis, draudžiamas valstybės lėšomis visai socialinio draudimo pensijai ir nedarbo socialiniu draudimu pagal jo pateiktą prašymą nuo teisės į šį draudimą atsiradimo dienos.

Kreipkitės

Jei norite, kad kitame priede būtų išspausdintas jūsų klausimas specialistams su atsakymu (išskyrus asmeninius duomenis atskleidžiančius atvejus), rašykite paštu visuomene@socmin.lt, pavadinime nurodę „Socialinis spektras“.

Bendrasis ministerijos paštas, kuriuo galima siųsti užklausas – post@socmin.lt.

„Sodros“ kompetencijos klausimais prašome kreiptis tel. 1883.

Pranešti apie nelegalų darbą galima (8 5) 213 9750.


Šiame straipsnyje: Socialinis spektras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių