Klausiate – atsakome

– Mūsų šeimos pajamos sumažėjo, ar spalį dar nevėlu kreiptis dėl nemokamo vaiko maitinimo mokykloje?

–Ne, kreiptis dėl šios paramos galima visus mokslo metus. Mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą (pietus), kai pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 525 litai. (Savivaldybių nustatytais atvejais (ligos, nelaimingo  atsitikimo,  netekus  maitintojo, mokiniui  iš  tris  ir daugiau vaikų auginančios ar neįgalių tėvų šeimos ir kt.), atsižvelgiant į šeimų gyvenimo sąlygas, mokiniai turi teisę į nemokamą maitinimą (pietus), jeigu vidutinės pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 700 litų.)

Šeimos vidutinės mėnesio pajamos gauti socialinę paramą mokiniams apskaičiuojamos pagal trijų kalendorinių mėnesių iki kreipimosi dėl socialinės paramos mokiniams pajamas. Tačiau, jei pasikeičia bent vieno šeimos nario pajamų šaltinis (pavyzdžiui, bent vienas šeimos narys tampa bedarbiu) ar šeimos narių padaugėja arba sumažėja, tokiu atveju kreipiantis dėl paramos mokinio maitinimui pakaktų skaičiuoti tik vieno kalendorinio mėnesio, t. y. kreipimosi mėnesio, pajamas.

Dėl socialinės paramos mokiniams vienas iš mokinio tėvų turėtų kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota – į savivaldybės, kurioje gyvena, administraciją. Prašymą dėl mokinio nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos administracijai.

– Turiu du vaikus, laukiamės trečio. Iki šiol darbovietėje gaudavau vieną mamadienį per mėnesį, ar turint tris vaikus nepriklausys daugiau?

– Auginantiems tris ir daugiau vaikų iki 12 metų pagal Darbo kodeksą suteikiamos dvi poilsio dienos per mėnesį arba atitinkamai sutrumpinamas darbo laikas keturiomis valandomis per savaitę, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį. Darbuotojams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų arba du vaikus iki 12 metų, suteikiama viena papildoma poilsio diena per mėnesį arba sutrumpinamas darbo laikas dviem valandomis per savaitę.

Šia lengvata turi teisę pasinaudoti tiek tėvas, tiek motina. Mamadienius (arba tėvadienius) apmoka darbdavys; jie nesumuojami (negalima savo susitarimu nepanaudoto poilsio laiko sumuoti, perkelti į kitą mėnesį ar pridėti prie atostogų). Šią laisvą dieną gali paimti ir mama, ir tėtis.

Jei norite, kad kitame priede būtų išspausdintas jūsų klausimas specialistams su atsakymu (išskyrus asmeninius duomenis atskleidžiančius atvejus), rašykite paštu visuomene@socmin.lt, pavadinime nurodę „Socialinis spektras“. Bendrasis ministerijos paštas, kuriuo galima siųsti užklausas – post@socmin.lt.
„Sodros“ kompetencijos klausimais prašome kreiptis tel. 1883. Pranešti apie nelegalų darbą galima (8 5) 213 9750.


Šiame straipsnyje: Socialinis spektras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių