Klausiate – atsakome

Ką daryti, norint pasinaudoti Europos socialinio fondo lėšomis remiamos priemonės „Žmogiškieji ištekliai INVEST LT+“ galimybėmis, kur reikėtų kreiptis dėl dalyvavimo joje?

Pagal šią priemonę gali būti finansuojami projektai, skirti įmonių, pritraukiančių tiesiogines užsienio investicijas į didelės pridėtinės vertės gamybos ir (ar) didelės pridėtinės vertės paslaugų verslo pradžią ar plėtrą, darbuotojams mokyti, jų kvalifikacijai tobulinti. Norint pretenduoti į finansinę paramą pagal šią priemonę, reikėtų kreiptis į VšĮ „Investuok Lietuvoje“. Tačiau įmonės, pateikusios projektus dalyvauti šioje finansavimo priemonėje, ir pačios turi rasti dalį lėšų investuoti į projektų įgyvendinimą. Šios priemonės projektams Lietuvoje finansuoti numatyta skirti iki 30 mln. litų Europos socialinio fondo lėšų. Dar 20 mln. litų prie minėtos priemonės projektų įgyvendinimo savomis lėšomis turės prisidėti patys pareiškėjai.

Kur senjorai gali rasti centrus, kuriuose mokoma kompiuterinio raštingumo?

53 Lietuvos savivaldybėse įgyvendinami 22 Europos socialinio fondo lėšomis finansuojami projektai, kuriuose dalyvaudami Lietuvos gyventojai gali išmokti naudotis naujomis technologijomis. Mokymais, kuriuose ugdomi kompiuterinio raštingumo įgūdžiai, skatinamas gyventojų konkurencingumas darbo rinkoje, didinamos galimybės užimtumo srityje. Mokymai daugiausia vyksta mokyklose, kolegijose, taip pat bibliotekose ir tam pritaikytuose centruose. Planuojama, kad iki 2013 m. pabaigos kompiuterinio raštingumo ir interneto naudojimo žinių bus suteikta apie 60 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Noriu įkurti įmonę, ar galėčiau tam gauti ES paramą?

Lietuvos kredito unijos vykdo projektą „Verslumo skatinimas“, kurio tikslai – sudaryti sąlygas labai mažoms ir mažoms įmonėms bei fiziniams asmenims pradėti savo verslą, padėti socialinėms įmonėms plėtoti savo verslą, skatinti verslumą ir savarankišką užimtumą, teikiant finansinę paramą paskolų forma ir konsultuojant bei mokant pradedančiuosius verslo pagrindų. Kreiptis dėl paskolos gali šalyje veikiančios, Lietuvoje registruotos labai mažos ir mažos įmonės, veikiančios ne ilgiau kaip vienus metus. Taip pat Lietuvoje veiklą įregistravę bei joje veiklą vykdantys verslininkai, veikiantys ne ilgiau kaip vienus metus, ir šalyje veikiančios, Lietuvoje registruotos socialinės įmonės. Didžiausia paskolos suma – 86 tūkst. litų. Kreiptis reikėtų į Lietuvos centrinę kredito uniją arba artimiausią kredito uniją pagal gyvenamąją, darbo ar veiklos vietą. Informacjos galima teirautis nemokamu tel. 8 800 11 211. Jei norite individualios konsultacijos dėl  engvatinio kredito gavimo, kviečiame registruotis.

Turite klausimų?

Jei norite, kad kitame priede būtų išspausdintas jūsų klausimas specialistams su atsakymu (išskyrus asmeninius duomenis atskleidžiančius atvejus), rašykite paštu visuomene@ socmin.lt, pavadinime nurodę „Socialinis spektras“. Bendrasis ministerijos paštas, kuriuo galima siųsti užklausas – post@socmin.lt. „Sodros“ kompetencijos klausimais prašome kreiptis tel. 1883. Pranešti apie nelegalų darbą galima (8 5) 213 9750.

Specialų leidinį „Socialinis spektras“ skaitykite čia.


Šiame straipsnyje: Socialinis spektras

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių