Klaipėdoje eksponuojama įspūdinga A. Kalantos pinigų kolekcija

Klaipėdoje, adresu Taikos pr. 61, pirmadienį prasidėjo iki kovo 6 d. vyksianti pinigų paroda, kurioje eksponuojama dalis įspūdingos Antano Kalantos pinigų kolekcijos. Parodoje galima susipažinti su beveik 200 įvairiais laikotarpiais Lietuvoje naudotų skirtingų piniginių vienetų – monetų ir banknotų.

„Pasižvalgę po parodą lankytojai susipažins su Lietuvos pagrindinių piniginių vienetų raida ir kitimu. Šioje parodoje eksponuojami, mano nuomone, labai vertingi ir įdomūs mano 55-erius metus rinktos pinigų kolekcijos eksponatai“, – sako numizmatas Antanas Kalanta.

Be to, šeštadieniais, vasario 23 ir kovo 2 dienomis, nuo 14 val. parodoje lankysis didžiulės kolekcijos savininkas palangiškis A. Kalanta. Kolekcionierius susitikimų metu žada ne tik atskleisti Lietuvoje naudotų pinigų subtilybes, bet ir papasakoti įdomiausias istorijas, kaip skirtingi eksponatai atsirado jo kolekcijoje.

Pasak kolekcionieriaus, iš parodos eksponatų vertingiausi – senoviniai Klaipėdos krašto (Mėmelio) pinigai bei 1922-1938 metais Lietuvoje naudoti popieriniai centai, 500 ir 1000 nominalo banknotai.

A. Kalanta prisipažįsta, jog pinigų kolekcionavimu susidomėjo paskatintas Lietuvos krepšininkų.

„Dar būdamas moksleivis turėjau polinkį į kolekcionavimą – rinkau pašto ženklus. Po to iš įvairių kampelių, grįždami po rungtynių, tuometiniai Lietuvos krepšininkai man parveždavo skirtingų pinigų banknotų ir monetų. Taip surinkau nemažą jų krūvelę ir pagalvojau, jog vertėtų šią kolekciją plėsti“, – prisimena kolekcionierius, kurio žinioje ne tik didžiulė pinigų, bet ne mažiau įspūdinga ir pašto ženklų kolekcija. Pastarojoje – jau per 100 tūkst. pašto ženklų iš viso pasaulio.

Visą Antano Kalantos kolekciją sudaro apie 22 tūkst. skirtingų monetų ir banknotų, naudotų Lietuvoje nuo XVI amžiaus iki Antrojo pasaulinio karo pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi žurnalistai

Oi žurnalistai portretas
Parašykite, prašau kur konkrečiai vyksta paroda. Taikos pr. 61, Klaipėda nieko nesako.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių