Kitąmet dujų kaina tikriausiai beveik neaugs

Kitąmet dujų kainos gyventojams augti beveik negalės, nes Kainų komisija mažėjimo linkme pakoregavo dujų transportavimo kainų viršutines ribas.

„Lietuvos dujų“ atstovai komisijos sprendimus vadina politiniu reguliavimu. Jų teigimu, pernelyg dažnas kainų ribų keitimas stabdo įmonės ilgalaikius planus, praneša LTV „Šiandien“.

Kainų komisija nukirpo „Lietuvos dujų“ transportavimo kainų, kurios sudaro apie 40 procentų galutinės kainos gyventojams, ribas. Kitąmet dujų perdavimo kaina negalės peržengti 39 Lt už tūkst. kubų, skirstymo - kiek daugiau nei 168 Lt. Tiekimo kainų viršutinė riba lieka lygiai tokia pat, kaip ir buvo - 53,7 Lt.

Viršutinės kainų ribos perskaičiuojamos jau trečią kartą per trejus metus. Toks dažnas perskaičiavimas pykdo „Lietuvos dujas“.

„Jeigu vystote kažkokią veiklą ir yra nustatytos kažkokios taisyklės penkerių metų laikotarpiui, bet jos per tris metus pasikeičia tris kartus iš esmės, tai kalbėti apie stabilų planavimą ir stabilią veiklą nėra kaip“, - sako Saulius Bilys, bendrovės „Lietuvos dujos“ Strateginio vystymo skyriaus viršininkas.

Kainų komisija aiškina kainų ribas turėjusi peržiūrėti. Mat pakeitus Gamtinių dujų įstatymą, keitėsi bendrovės turto vertė ir iki 5 procentų sumažinta pelno norma.  

„Jų darbas yra skųstis, mūsų darbas tas kainas nustatinėti. Kažkuria prasme yra, be abejo, ir vaidybos elementas. Buvo pakeistas dujų įstatymas ir atitinkamai dėl pakeisto įstatymo turėjome pakeisti savo metodikas ir tuos skaičiavimo principus“, - tvirtina Virgilijus Poderys, Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkas.

„Lietuvos dujų“ nuomone, komisija tiesiog manipuliuoja skaičiais. Pavyzdžiui, šalyje dujų suvartojama vis mažiau, todėl auga dujų transportavimo sąnaudos, tačiau į kainų skaičiavimus komisija jas įtraukia mažesnes.

„Iš tikrųjų, jų ta natūrinė apyvarta ar parduotų dujų kiekis sumažėjo 30 procentų. Ir jei mechaniškai reguliuotume kainas, dėl to kainos turėtų augti - dėl šito šoko. Bet negalima permesti vien vartotojams to šoko. Jį iš dalies turi prisiimti ir įmonė“, - teigia V. Poderys.

Tačiau ir komisijos, ir bendrovės atstovai sutaria - kitų metų gamtinių dujų kaina priklausys ne nuo transportavimo kainų ribų, o   nuo to, kiek už dujas mokėsime „Gazprom“.

„Kol kas mes nesame tikri dėl pačių dujų kainos, kurios yra pririštos prie mazuto, prie naftos kainos. Kol kas planuojame pagal būsimas kainas, kad bus tame pačiame lygyje arba 1-2 proc. gali didėti“, - sako V. Poderys.

Anot „Lietuvos dujų“ atstovų, gamtinių dujų kaina gyventojams gali augti tiek, kiek išaugs PVM, t.y. 2 proc. Kainų komisija kitų metų dujų kainų prognozes žada pateikti lapkričio pabaigoje. Tuomet turėtų aiškėti ir galutinė kaina vartotojams.


Šiame straipsnyje: Dujosgamtinės dujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių