Kinija gali tapti pirmąja pasaulio ekonomika

Kinijos užsienio reikalų ministras Jangas Jiečis pareiškė, kad Kinija vis dar įžvelgia grėsmę dėl euro zonos skolų, todėl šalis padidino investicijas į euro zonos vyriausybių obligacijas, tokiu būdu padėdama regionui.

Į klausimą dėl Portugalijos ministro pirmininko atsistatydinimo, Kinija pareiškė, kad ji nori išlaikyti tvirtus strateginius santykius su Portugalija.

Ministerijos atstovas spaudos konferencijos metu pridūrė, kad iki šiol, rizika, susijusi su Europos vyriausybių skolų krize niekur neišnyko ir pasaulio ekonomikos perspektyva yra neaiški. Jo teigimu, reikia stiprinti Kinijos ir Europos ekonominį bendradarbiavimą. Tai būtų naudinga ne tik Kinijai ir Europai, bet ir pasaulio ekonomikos augimui bei atsigavimui.

Euro zonos skolų krizė rinkas sukrėtė pernai, tačiau Kinija nuolat tvirtina, kad ji įsitikinusi regiono perspektyvomis ir žada toliau supirkinėti kai kurių euro zonos vyriausybių obligacijas.

Kinijos noras sėkmingai spręsti euro zonos skolų krizę yra visiškai suprantamas. Šalies užsienio valiutos rezervai siekia 2 trln. 850 mlrd. dolerių, o apie 25 procentus šios sumos buvo investuota į aktyvus, išreikštus eurais.

Savaitės viduryje Pasaulio banko vyresnysis analitikas Justin Lin pareiškė, kad Kinijos ekonomika pralenks JAV ekonomiką, jei per ateinančius 20 metų Kinijos ekonomikos augimas išliks 8 proc. lygyje. Kinija, kurios ekonomika pernai aplenkė Japonijos ekonomiką ir tapo antra pagal dydį pasaulyje, užsibrėžė tikslą 2011 metais siekti 8 proc. ekonomikos augimo, o 2012 -2015 metais 7 proc. Lin, kalbėdamas ekonomikos forume Honkonge, pareiškė, kad šalis gali tapti didžiausia pasaulio ekonomika iki 2030 metų. Jo teigimu, ekonomikos dydis, atsižvelgiant į perkamosios galios paritetą, gali dvigubai pranokti JAV ekonomikos apimtis.

Per pastaruosius du dešimtmečius šio rodiklio augimas Kinijoje buvo didžiausias pasaulyje. 1990 – 2010 metais metinis augimo tempas buvo net 10,4 proc. Tai stipriai padidina kontrastą tarp pereinamosios ekonomikos šalių. Nepaisant to, šis augimas gali sulėtėti dėl silpno pasaulio ekonomikos atsigavimo po finansinės krizės, įspėjo ekonomistas.

Lin paragino Kiniją spręsti vis didėjančią vidaus problemą – augančia pajamų nelygybę. Jis pridūrė, kad pasaulio klimato atšilimas taip pat gali kelti realią grėsmę ilgalaikiam ir tvariam šalies ekonomikos augimui. Taip pat jis paragino Kiniją, kuri yra viena didžiausių aplinkos teršėjų pasaulyje, pasinaudoti galimybėmis ir tapti nauju pasauliniu lyderiu naudojant „žaliąsias technologijas“.


Šiame straipsnyje: pasaulio ekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

p

p portretas
Stai tau ir protingas komunistinis valdimas, bei ziaurus atsinesimas i kalinius. Jei pas mus kysininkus prie sienos statytu, o nepaleidinetu su kompensacijom, tai ir cia galima ekonomika pakelti.

Tai tiesa

Tai tiesa portretas
Dar daugiau sutyskit šlamšto iš Kinijos į Lietuvą tai tikrai apsivalys nuo šiūkšlių ir nekokybiškų prekių + padidės ekonomika Lietuvos nevykėlių sąskaita.

RM to 2

RM to 2 portretas
Kinai sugeba šlamštą pagaminti ir parduoti, o ką mes sugebame, nejaugi nieko, tada tiesa, esame nevykėliai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių