Kinai „nuomojasi“ baltaodžius verslui pagyvinti

Kinijos kompanijos moka didžiulius pinigus baltaodžiams už tai, kad dieną, savaitgalį ar kelis mėnesius apsimestų jų darbuotojais ar verslo partneriais.

Kaip praneša JAV transliuotojas CNN, vieni šį reiškinį vadina „vitrinos papuošimu baltaisiais vyrukais“, kiti šios profesijos atstovus vadina „baltaisiais vyrukais su kaklaraiščiais“, o patį darbą – „beido darbu“.

 

Turėti kelis aplink besisukiojančius baltaodžius Kinijos kompanijoms reiškia prestižą ir galimybę sustiprinti santykius su užsieniu, praneša CNN.

„Veidas, kaip mes sakome Kinijoje, yra daug svarbesnis nei pats gyvenimas, – CNN cituoja knygos „Think like Chinese“ (liet. Galvok kaip kinas) autorių Zhang Haihua. – Kadangi Vakarų šalys yra labai išsivysčiusios, žmonės galvoja, kad ten geriau gyvenama, tad manoma, kad pasisamdžius užsienietį, šis užmegs labai svarbius ekonominius santykius – neaišku tikrus ar dirbtinius – su tomis valstybėmis. Jei jie tikrai nori ką nors sužavėti, verslininkai gali išsinuomoti užsienietį“.

Už pokalbį su meru - 300 dolerių

Kaip teigia CNN, Pekine gyvenantis amerikietis aktorius Jonathanas Zatkinas, turėjo suvaidinti vienos juvelyriniais dirbiniais prekiaujančios Italijos kompanijos viceprezidentą, esą jau dešimtmetį dirbantį su kinų verslininkais.

Už kelionę į mažą provincijos miestelį, kuriame reikėjo atitaryti juvelyrinių prekių parduotuvę, aktorius gavo 300 dolerių.  

„Užlipau ant scenos kartu su miesto meru ir kalbėjau, kaip nuostabu jau dešimtmetį dirbti su šia kompanija ir kaip didžiuojuosi darbais, kurie buvo nuveikti Kinijos labui. Buvo koncertas, o parduotuvės atidaryme, atrodo, dalyvavo visas miestelis“, – pasakja J. Zatkinas.

Pasak jo, svarbiausi šio darbo reikalavimai yra: 1) būti baltaodžiu; 2) visiškai nešnekėti kiniškai arba šnekėti tik tada, kai į tave kreipiamasi ir 3) apsimesti ką tik išlipusiu iš lėktuvo.

Baltas veidas - tarptautinio verslo įrodymas

Teigiama, kad tokiu verslu dažniausiai užsiima bedarbiai aktoriai ar modeliai, nepilną darbo dieną dirbantys anglų kalbos mokytojai ir šiaip žmonės, norintys papildomų pajamų.

Dažniausiai jiems tenka dirbti antros ar net trečios svarbos miestuose, kuriuose vien išblyškusio užsieniečio veidas sužavi vietinius pareigūnus, užtikrina kontraktą ar paprasčiausiai įrodo, kad verslas yra tarptautinis.

Kaip teigiama portale thebeijinger.com paskelbtame skelbime, „kinų kompanijos dažnai nori matyti užsieniečių veidus susitikimuose, konferencijose ar verslo vakarienėse. Čia užtenka šypsotis, spausti klientams ranką“. Priduriama, kad išskėstomis rankomis laukiama tiek gražių moterų, tiek vyrų, kuriems tinka kostiumai.

Kaip teigia kitas CNN kalbintas aktorius, savo pavardės nenorėjęs skelbti dėl to, kad ateityje gali netekti užsakymų, tokiose vaidinimuose savo netikrą vardą dažnai sužinai prieš pat išvyką, kartais būna įteikiamos vizitinės kortelės, kartais – ne, ir visus atsakymus dažniausiai turi šnibždėti vertėjui (kuris nebūtinai supranta anglų kalba) į ausį.

Kyla pavojų

Pavyzdžiui, paskutiniame darbe jam teko apsimesti Niujorko architektu, esą suprojektavusiu vieną provincijos muziejų, jam tada nebuvo duoda nei vizitinių kortelių, nei jo vertėjas suprato, ką jis sakė.

Antra vertus, šis darbas aktoriams gali atnešti ir nemalonumų. Pavyzdžiui, į architektu apsimetusio aktoriaus būstą prieš kelis mėnesius įsiveržė policija, tirianti vienos finansų įmonės, įtariamos pradanginus klientų milijonus, veiklą. Toje kompanijoje teisėsaugos pareigūnams buvo pasakyta, kad už viską atsakingas būtent aktorius. Tačiau norint išvengti panašių problemų, patariama niekada nedirbti naudojant savo paso duomenis.

Kaip rašo CNN, kartais kinų verslininkai pasamdo kaukaziečius vien tam, kad kelias valandas per dieną jie tik pasisukiotų kur nors žmonėms matomoje vietoje. Taip pat priduriama, kad į kai kurias konferencijas kinų verslininkai išsiunčia net kelis autobusus užsieniečių, kuriems už tokį kelių valandų darbą sumokama apie 50 dolerių. 


Šiame straipsnyje: Kinijaverslasbaltaodis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių