Kiek teks mokėti už šildymą skirtingų miestų gyventojams

Lapkritį už šildymą Lietuvos gyventojams teks mokėti vidutiniškai 2,7 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Yra ir gerų naujienų – šilumos kaina mažėja antras mėnuo iš eilės. Lapkritį lyginant su spaliu, šilumos kaina sumažėjo 1,7 proc.

Lapkritį vidutiniškai šilumos kilovatvalandė kainavo 26,6 ct, skaičiuojant be pridėtinės vertės mokesčio (PVM), kai spalį ši kaina siekė 25,89 ct.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija nurodo, kad centralizuotai tiekiama šiluma lapkritį, palyginus su spalio mėnesiu, pigo beveik visoje Lietuvoje. Anot Kainų komisijos, šilumos pigimą lėmė kuro – gamtinių dujų ir biokuro – kainų mažėjimas.

Labiausiai tai pajuto Radviliškio ir Skuodo vartotojai – čia šilumos kainos atitinkamai mažėjo 5,6 ir 6,5 proc. Šilumos kaina lapkričio mėn. žymiau (8,6 proc.) didėjo tik Šilalėje dėl perkamo kuro kainų pokyčio.

Mažėjo tik Šiauliuose

Tarp didmiesčių vieninteliuose Šiauliuose šildymo kainos mažėjo.

Klaipėdoje ir Vilniuje šilumos kainos metinis augimas sudaro apie 3 proc., Kaune - 6,9 proc. Tarp penkių didžiųjų miestų už šilumą mažiausiai moka Panevėžio gyventojai, daugiausiai – Kauno.

Didžiuosiuose miestuose metinius šilumos kainos pokyčius daugiausiai nulėmė gamtinių dujų kainos augimas - per metus gamtinės dujos pabrango 5,1 proc., aiškina komisija. Tačiau Šiauliams pradėjus naudoti biokurą (38 proc.) ir Panevėžiui padidinus jo kiekį iki 41 proc. šilumos gamybai, sumažėjo gamtinių dujų kainos įtaka šilumos kainai. Panevėžyje metinis šilumos kainos augimas sudaro 3,7 proc., Šiauliuose šilumos kaina per metus sumažėjo 12,1 proc., palyginus 2011 m. ir 2012 m. lapkričio mėn.

Klaipėdoje ir Vilniuje šilumos kainos metinis augimas sudaro apie 3 proc., Kaune - 6,9 proc. Tarp penkių didžiųjų miestų už šilumą mažiausiai moka Panevėžio gyventojai, daugiausiai – Kauno.

2012 m. rugsėjį, palyginus su 2011 m. rugsėjo mėn., gamtinės dujos brango 5,1 proc. 2012 m. rugsėjį, palyginus su rugpjūčio mėn., gamtinės dujos pigo 3,3 proc. Biokuro kainos 2012 m. rugsėjį, palyginus su rugpjūčio mėn., buvo 2 proc. mažesnės, o, palyginus su 2011 m. rugsėjo mėn., 12,3 proc. mažesnės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RM

RM portretas
Abonentas siūlė 6000lt., Agurkas 1500lt., visi turtingi ir laimingi, kainos nebaisios, su kuom visus ir sveikinu.

ALGIRDAS

ALGIRDAS portretas
KODĖL NIEKAS NEKALBA APIE ŠILDYMO KAINĄ DRUSKININKUOSE?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių