Kiek šiais metais kainuoja Kalėdų eglutės?

Nors tradiciškai Kalėdų eglutė puošiama tik Kūčių vakarą, labiausiai švenčių išsiilgę pirkėjai jų dairosi jau dabar. Virtualiai medeliai buvo pradėti siūlyti dar lapkričio pradžioje, natūralias eglutes jau parduoda ir medelynai bei kai kurie prekybos centrai.

Nors pirkėjų antplūdžio tikimasi gruodžio viduryje, yra pirkėjų, įsigyjančių eglutes jau dabar. Už jas šiemet vidutiniškai teks sumokėti bent 10 – 25 litų, tačiau mažam medeliui pakaks ir 5 litų.

Eglutės – jau pirkėjų namuose

Pirkėjai medelių šventėms pradėjo dairytis likus beveik mėnesiui iki Kalėdų. „Šventės labai paankstėjo ir visi žaidimai, eglučių puošyba prasideda anksti. Vis tik, nenorėčiau sakyti, kad šiemet eglučių ieškoma anksčiau – paprastai paskutinę lapkričio savaitę jau atvažiuoja pirmi pirkėjai: taip buvo ir užpernai, taip yra ir šiemet, - sakė Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė. - Manau, kad paklausą labai lemia ir oras: jei tik sniegas, jei atšąla, visi jau susirūpina. Miestų eglių įžiebimas, vaikai paskatina norą turėti eglutę“.

Pasak R. Žebrauskaitės, pirkėjų antplūdžio tikimasi kitą savaitę, gruodžio viduryje. Jai pritarė ir Eugenijus Barniškis, Plungės medelyno viršininkas. „Žmonės pradeda kreiptis likus trims savaitėms iki Kalėdų. O pats pirkimas vyksta likus savaitei ar dviem. Šią savaitę žmonės dar tik pradės domėtis, kol kas pardavinėsime eglutes, kurios yra vazonuose“, - kalbėjo jis.

Vyriškis sakė, kad, kitaip nei Raudonadvaryje, į jų medelyną pavieniai pirkėjai kol kas nesikreipia: „Dabar pardavinėjame tik urmu, didmenininkams, kurie perparduoda kitiems“.

Nors pirkėjų dar nedaug, medelynų atstovai įvardijo, kokia eglutė yra populiariausia: tai maždaug 1 – 2 m aukščio natūralus medelis (dažnai - vazone). Toks medelynuose kainuoja apie 10 – 20 litų. Tiesa, kai kur gali tekti sumokėti ir daugiau – pavyzdžiui, Vilniaus medelyne 1,5 m siekianti eglutė vazone kainuos 30 litų.

Rinkos kainą numuša vagys

Šiemet eglučių kainos, lyginant su praėjusiais metais, beveik nesiskiria. Nors ir buvo girdėti kalbų, kad kai kuriuose medelynuose medeliai brangsta, Plungės ir Raudondvario medelynų atstovai sakė, jog pas juos kainos – panašios į ankstesnes. E. Barniškis pastebėjo, kad, pavyzdžiui, sidabrinių eglučių, kurios paprastai laikomos kokybiškesnėmis už paprastąsias, kaina jų medelyne sumažėjo maždaug trečdaliu.

„Eglučių kainos keičiasi, jos turėtų kasmet brangti ir brangsta dėl infliacijos, bet tai priklauso ir nuo pardavėjo pasiūlos. Pavyzdžiui, mūsų medelyne šiemet su sidabrinėmis eglutėmis yra atvirkščiai. Jos visada būdavo brangios, o šiemet turime labai didelę pasiūlą ir didžiųjų eglių kaina krito – jos kainuoja 30 proc. pigiau negu pernai”, - pastebėjo E. Barniškis, sakęs, jog Plungės medelyne kainos nesikeičia apie penkerius metus.

Išaugusių kainų sako nepastebėjusi ir R. Žebrauskaitė. „Nepasakyčiau, kad jos keičiasi, tik tiek, kad vienais metais turime daugiau vienos rūšies tam tikro dydžio eglučių, o kitais – kitų. Toks svyravimas ir būna, bet ryškaus pabrangimo nėra“, - sakė ji.

Raudondvario medelyne natūralių medelių kaina svyruoja nuo 10 iki 50 litų: priklausomai nuo aukščio, pusmetriu aukštesnis medis būna maždaug 5 litais brangesnis, daugiau tenka sumokėti ir už vazonėliuose pasodintas eglutes ar išskirtinės rūšies medelius.

„Sidabrinės eglės visada yra brangesnės bent jau trečdaliu“, - pastebėjo E. Barniškis. Jo vadovaujamame medelyne kainos siekia nuo 5 litų už 1 m nesiekiantį medelį iki 20 litų už 2 m aukščio medį. Parduotuvėse parduodamos eglės paprastai būna kiek brangesnės.

„Gyvų eglučių kaina siekia nuo maždaug 15 iki 70 litų. Pastaruoju metu eglučių kainos išlieka stabilios“, - nurodė „Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė.

Raminta Stanaitytė-Česnulienė, „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė taip pat sakė, jog kainos lyginant su praėjusiais metais, nepasikeitė. „Kaina - tokia pat, kaip ir pernai – 6,99 – 99,9 litai. Naujovė šiemet – mažos, iki 50 cm eglutės vazonuose už 6,99 lt jau dabar stebina savo populiarumu“, - sakė ji.

Pasak E. Barniškio, medelių kainas lemia ir specifiniai veiksniai, kaip, pavyzdžiui, miškuose nelegaliai eglutes kertantys prekeiviai. „Eglučių kainos labai svyruoja ir nuo sniego kiekio. Sniego mažai – vagys įeina į miškus ir numuša rinkos kainą. Kai sniego daug, vagys nebeįeina į miškus ir eglučių kaina yra didesnė“, - pastebėjo jis.

Dirbtinius medelius įsigyti – brangiau nei natūralius. Pasak O. Malaškevičienės, jų parduotuvėse, priklausomai nuo dydžio, dirbtinės eglutės kaina svyruoja nuo 5 iki 300 litų. Kitose prekybos vietose netikri medeliai kainuoja nuo keliolikos iki kelių šimtų litų. Pavyzdžiui, netikra 1,8 – 2 m eglė gali kainuoti ir 250 – 500 litų. Įprasto aukščio – 1,2 – 1,5 m – paprastai kainuoja apie 100 litų, tačiau ją galima įsigyti ir pigiau. „Rimi“ parduotuvėse dirbtinių eglučių galima nusipirkti už 25 - 180 litų.

Medelis kiekvienam – pagal skonį

Gyventojų namuose – ne tik paprastos eglutės. Pavyzdžiui, Raudondvario medelyne prekiaujama įvairių rūšių šventėms skirtais medeliais: paprastosiomis, sidabrinėmis, baltosiomis eglėmis, kėniais. „Vieni mėgsta sidabrines, kadangi jų spygliai ilgiau išsilaiko ir jos puošnios, o kiti tradiciškai puošia žalias, tokias, kaip miško eglutės. Aišku, yra ir tokių, kuriems patinka kėniai, nes jie rankų nebado, patinka baltoji eglė, nes jos forma siaura ir patogu pastatyti - ilgai laikosi spygliai, stipriai kvepia sakai“, - sakė R. Žebrauskaitė.

Pasak E. Barniškio, žmonės pamėgo pirkti medelius vazonuose, o vėliau eglutes persodinti į žemę. „Kol kas dėl kainos populiariausios yra paprastos eglutės - jos yra pigiausios. - sakė jis. - Bet kiekvienais metais vis labiau populiarėja eglutės vazonuose, nes jos ilgai nenubyra. Žmonės po to bando jas sodinti“. Vazoninių medelių populiarumą pastebėjo ir O. Malaškevičienė. „Kalbant apie gyvas kalėdines eglutes, dažniausiai mūsų klientai gyvą eglę renkasi pasodintą vazonėlyje, kirstų eglučių pardavimai kasmet mažėja, pernai nuo visų parduotų gyvų eglučių - vos 20 procentų sudarė kirstinės. Manome, kad vazonėlyje pirkta eglė ilgesnį laiką džiugina namiškius, vėliau, vadovaujantis specialistų patarimais, ją galima persodinti“, - sakė parduotuvės atstovė.

Dėl dirbtinių eglučių nuomonės išsiskiria

Medelynų atstovų nuomone, dirbtinių eglučių populiarumas vieningai krenta. „Šis bumas buvo prieš keletą metų, kai prekyboje atsirado kokybiškesnių ir gražesnių dirbtinių eglių ir jų kaina dėl didelės pasiūlos pradėjo kristi. Žmonės pasistato plastmasinę, o pastaruoju metu pas mane atvažiuoja ir nostalgiškai sako, kad trūksta kvapo, natūralumo, meta eglutę už 70 litų ir ima iš manęs už 15 – 20 litų – turi kvapą ir tikrą Kalėdų džiaugsmą“, - sakė jis. R. Žebrauskaitė taip pat sakė mananti, kad žmonės jau persisotino dirbtinių dalykų. „Kas nori tos specifinės aplinkos, naujumo, šviežumo, renkasi tokias eglutes, kurios yra natūralios. Vis tik, dirbtinė eglė kasmet tokia pati, greitai atsibosta ir nepasakyčiau, kad labai daug žmonių jas renkasi“, - kalbėjo medelyno vadovė.

R. Stanaitytė – Česnulienė taip pat patikino, kad jų pirkėjai renkasi natūralias egles. „Daugiau pirkėjų savo namams puošti renkasi natūralias eglutes. Teko girdėti ne vieną komentarą, kad eglutę namams pirkėjai renkasi pagal kvapą. Mišku kvepia natūralios eglutės. Vieni renkasi jas su vazonais ir kiekvienais metais pasibaigus šventėms sodina jas miške, kiti perka kirstas eglutes ir ginčijasi dėl ekologijos aspekto su tais, kurie renkasi dirbtines eglutes“, - teigė ji.

Tuo metu O. Malaškevičienė pateikė kitą nuomonę – jų prekybos centre dirbtinių eglių parduodama triskart daugiau nei natūralių. „Dirbtinių eglučių kasmet nuperkama trigubai daugiau nei gyvų. Tokį klientų pasirinkimą neretai lemia kaina – dirbtinę eglutę galima įsigyti ir už 5 litus, kai tuo tarpu gyvos mažiausia kaina - 15 litų. Dar vienas faktorius, kuris lemia didesnį dirbtinių eglučių pardavimą, yra tas, kad dirbtinėmis eglutėmis namus galima puošti kad ir nuo lapkričio vidurio, nebijant, kad dar nesulaukus švenčių nubyrės žaliaskarės spygliai“, - kalbėjo ji. Tiesa, lietuviai gana konservatyvūs ir galimybės papuošti namus raudona ar balta dirbtine eglute, neišnaudoja. „Prieš porą metų mūsų asortimente buvo nemažai raudonų, baltų ar šventiškai blizgančių dirbtinių eglių, tačiau pastebėjome, kad visgi Lietuvos gyventojams mieliausia žalia, tikrą miško žaliaskarę primenanti eglutė“, - kalbėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
kur rasti egluciu klaipedoje kokeme medelyne ju yra gal kas zinot?

Monika

Monika portretas
Kurgi taip pigiai? prie Akropolio Kaune vakar 80lt prašė už eglutę. Išsigandau net
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių