Kiek Lietuvoje uždirba privačių ir valstybinių įmonių vadovai?

Privatų verslą į valstybės valdomas įmones aukščiausio rango vadovai keičia dėl iššūkių, o iš ten bėga neapsikentę biurokratijos ir mažų atlyginimų.

Susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio prieš gerą savaitę pasakyta mintis, esą valstybės įmonių vadovai, tegaunantys 5 tūkst. litų algos, gali būti prilyginti bepročiams arba vagims, sulaukė plataus atgarsio ir diskusijų visuose visuomenės sluoksniuose.

Šiuos žodžius sau ėmė taikyti ne tik valstybės valdomų įmonių vadovai, bet ir politikai, valstybės įstaigų vadovai. Visą savaitę susitinkant ir bendraujant su žmonėmis kalba nenoromis pasisukdavo ir apie tai, prie ko jie save priskiria – bepročių ar vagių. Neteko sutikti tų, kurie save būtų priskyrę vagims, bet sakančių „matyt, bepročiai esame“ buvo.

„Hay Group“ tyrimas rodo, kad Lietuvos pašte tik paštininkai uždirba šiek tiek daugiau nei privačiajame sektoriuje. Visose kitose grandyse skirtumai akivaizdūs: kuo aukštesnės pareigos, tuo skirtumas didesnis, pvz., departamento vadovas Lietuvos pašte gauna apie 5 tūkst. litų, o privačioje įmonėje – apie 10–12 tūkst. litų.

Skirtumai - milžiniški

Didžiuliai atlyginimų skirtumai yra ne tik tarp vadovų, dirbančių privačiose ir valstybės įmonėse. Skirtingose valstybės įmonėse atlyginimai taip pat gali skirtis kartais. Beje, ir privačiajame sektoriuje ne visų įmonių direktoriai uždirba vienodai.

Vis dėlto, ko gero, niekas valstybėje negali pasakyti, kodėl, tarkime, Lietuvos pašto direktoriaus atlyginimas – vos 6,5 tūkst. litų neatskaičius mokesčių, o „Lietuvos geležinkelių“ vadovo – apie 12 tūkst. litų. Kodėl Lietuvos elektrinės, visą šalį aprūpinančios elektra, vadovas atskaičius mokesčius gauna 12,25 tūkst. litų, o uždarytos ir demontuojamos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovas ima, ko gero, didžiausią iš visų valstybės įmonių vadovų atlygį – net 26 tūkst. litų neatskaičius mokesčių.

Pasirodo, nors atlyginimai valstybės įmonių vadovams nustatomi priklausomai nuo įmonės dydžio, vadovo atsakomybės ir įmonei keliamų tikslų, bendrų taisyklių - nėra.

Uždirba šimtus tūkstančių

Personalo valdymo paslaugų įmonės „Consulteam Baltics" direktorius Žilvinas Akelis sako, kad vidutinis metinis sėkmingai veikiančios įmonės vadovo atlyginimas Lietuvoje yra apie 210 tūkst. litų su mokesčiais.

„Tai yra atlyginimas be priedų. Piniginiai priedai sudaro dar apie 30 proc. šio pagrindinio atlyginimo. Tai yra visų sektorių vidurkis. Nemažą papildomą vertę vadovui teikia ir papildomos privilegijos – automobilis, kuris teikiamas daugumai įmonių vadovų, sveikatos ir gyvybės draudimai bei pensinis draudimas", – pasakojo Ž.Akelis.
Taip pat vadovams gali būti skiriami ilgalaikiai priedai, siejantys kelerių metų verslo rezultatus su atlygiu.

Kai kurių valstybės įmonių vadovų atlyginimai 2010 m.

AB "Lietuvos energija" generalinis direktorius 15,2 tūkst. litų*

AB Lietuvos elektrinės direktorius 12,3 tūkst. litų*

AB "Lietuvos energija" filialo Kruonio HAE direktorius 6,8 tūkst. litų*

AB "Lietuvos energija" filialo Kauno HE direktorius 7,6 tūkst. litų*

Valstybės įmonės Ignalinos atominė elektrinės direktorius 26 tūkst. litų**

AB "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius 13,3 tūkst. litų**

AB RST generalinis direktorius 19,9 tūkst. litų**

AB "Lietuvos geležinkeliai" generalinis direktorius 11,7 tūkst. litų**

AB Lietuvos pašto generalinis direktorius 6,5 tūkst. litų**

VĮ Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius 9,5 tūkst. litų**

* atskaičiuos mokesčius

** neatsaičius mokesčių



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių