Kiaulių gripas gali pakoreguoti eksportą

Lietuvos kiaulių augintojai prognozuoja, kad greitai gali tekti dirbti tik šalies vidaus rinkoje dėl kiaulių maro.

„Verslo žinios“ rašo, kad Latvijoje ir Baltarusijoje užfiksuota kiaulių maro židinių, todėl tikimybė, kad ši liga ateis ir į Lietuvą bei bus stabdomas gyvų kiaulių bei dalies gaminių eksportas, gana didelė.

„Deja, bet šernams, kurie platina užkratą, niekas nepasakė apie sienos kontrolės punktus. Nuo Latvijoje aptikto židinio iki mūsų maždaug 100 kilometrų. Tai sienų sankirta su Rusija ir Baltarusija. Tikimybė, kad sergantys gyvūnai ateis pas mus, didelė“, - sakė Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas.

Anot jo, ligų židiniai artėja ir ūkininkams reikia ruoštis dirbti vidaus rinkoje, kas augintojams reikštų mažėjančias kainas.„Pavojus didelis, nes ligą nešioja ne naminės kiaulės, bet šernai, kurie klajoja per kelias valstybes. Jau ribojame kritusių gyvūnų iš Latvijos gabenimą į Rietavo utilizacijos įmonę“, - teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Apie galimą kainų mažėjimą, jei Lietuvoje bus rastas ligos židinys, kalba tiek augintojai, tiek perdirbėjai. Nesutariama tik iki kiek jos gali kristi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių