K.Glaveckas: pasiekti 2,8 proc. BVP fiskalinį deficitą bus sudėtinga

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas sako, jog įgyvendinti Vyriausybės siekį kitais metais sumažinti fiskalinį deficitą iki 2,8 proc. BVP bus labai sudėtinga. Kita vertus, anot jo, daug kas priklausys nuo būsimų Europos Sąjungos sprendimų dėl būsimo šalių narių finansavimo.

„Vyriausybės tikslas yra sumažinti lėšų poreikį, nes skolinimasis tarptautinėse rinkose tampa labai sudėtingas - palūkanos gali siekti 7, 8 ar 9 proc. Vien skolos refinansavimui kitais metais reikės 5,3 mlrd. litų, o dar pridėjus 4,5 mlrd. litų skolinimosi poreikį, susidaro 10 mlrd. litų. Paskaičiuota, kad tokiu atveju 2014-2015 metais vien skolos aptarnavimui reikės po 3 mlrd. litų“, - BNS sakė J.Glaveckas.

Kita vertus, anot jo, padėtis dar gali labai keistis - iki antrojo biudžeto projekto svarstymo Seime Europos Komisija gali priimti sprendimus dėl europinės paramos sumažinimo iki 2,5 proc. šalies BVP (dabar šis rodiklis yra 4 proc.), arba visos paramos šaliai apribojimo, jei fiskalinis deficitas bus didesnis kaip 3 proc. BVP.

Europos Komisija (EK) pasiūlė įgyvendinti ES regionų finansavimo 2014-2020 metais pertvarką, pagal pagalbą planuojama susieti su BVP, o tai reikštų, kad finansavimas, kurį gautų Lietuva, sumažėtų - ji neturėtų viršyti 2,5 proc. šalies BVP.

„Toks pasiūlymas Lietuvai nepriimtinas, nes tai reikštų mažesnę pagalbą silpniausiems regionams, įskaitant Lietuvą, o tai savo ruožtu reikštų lėtesnį socialinių ir ekonominių skirtumų ES mažinimą ir didesnį atotrūkį tarp silpniausių ir stipriausių regionų“, - „Reuters“ pareiškė Finansų ministerija.

Išankstiniais skaičiavimais, pagal naująjį pasiūlymą pagalba Lietuvai sumažėtų 9 procentais. 2007-2013 metais šaliai skirta 6,8 mlrd. eurų ES struktūrinės pagalbos.


Šiame straipsnyje: BVPekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
Ponas Glavackas užmiršo paminėti po vyriausybės ir statybininkų propagandos staiga prakiaurėjusių daugiabučių namų psiaudo renovacijos,kurios pagrindinis tikslas yra priversti visokiais antikonstituciniais būdais gyventojus skolinti bankuose pinigus ir didinti vartojimą,o tuo pačiu,dar remti bankus palūkanomis,statybininkus-pinigais.

Aktyvumas

Aktyvumas portretas
Rinkimai artėja, Glaveckas aktyvėja.

jonas

jonas portretas
jo bus sunku, bet šlapias nebūsite.Aš maniau kad ekonomistas pasakys apmokestinkite mano turimą turtą 40 proc.NT tarifu ir po to visiems kitiems- bus lengva.Amerika tai padarė senai p.Finansų tvarkytojui.Apie tai reikia kalbeti, jau atėjo laikas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių