Kelionė į Rytus vežėjams kainuos mažiau

Nuo liepos 1 d. Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas užsienio vežėjus įsileis į savo teritorijas su naujomis 4 lapų pilotinėmis TIR knygelėmis – taip nuspręsta šią savaitę vykusioje Jungtinių Tautų organizacijos Ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto darbinėje grupėje WP 30 muitinės ir transporto klausimais. Tokiu būdu vežėjai galės sutaupyti apie trečdalį išlaidų, kurias patirdavo pirkdami įprastas 4 ar 14 lapų TIR knygeles, rašoma pranešime spaudai.

Šiuo metu dėl nepalankaus Šveicarijos franko kurso, šios knygelės nuolat brango. Pirkdami TIR knygeles, vežėjai gauna Tarptautinės vežėjų sąjungos IRU garantiją, muitinės pretenzijoms padengti iki 60 tūkst. eurų už vežamą krovinį.

Pasak Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ TIR departamento vadovo Heliodoro Giedrio, dalyvavusio Ženevoje vykusiame JTO darbinės grupės darbe, apie 700 Lietuvos transporto įmonių, kurios važiuoja į Rytų Muitų sąjungai priklausančias tris valstybes, naujų knygelių naudojimas suteiks konkurencingumo. „Tai – gera naujiena, nes žymiai mažės vežėjų išlaidos. Tarptautinė vežėjų sąjunga IRU įvesdama naująsias pilotines TIR knygeles vežėjus kviečia aktyviau jomis naudotis įvairiose pasaulio šalyse“, - sako jis.

Sumažės pasienio procedūrų

Lietuvos vežėjams aktualu ir tai, kad Muitų sąjungos vidaus sienose, kur anksčiau buvo muitinės, tokio patikrinimo nuo liepos 1 d. nebeliks. „Darbinėje JTO grupėje delegatai iš Rusijos ir Baltarusijos patvirtino, jog tokiuose pasienio postuose kaip Krasnaja gorka, muitinės patikrinimo procedūrų neliks. Jos bus perkeltos į išorines Muitų sąjungos sienas, pavyzdžiui Lietuvos-Baltarusijos pasienyje“, - naujoves pristato H. Giedrys.


Šiame straipsnyje: vežėjaivilkikaiLinava

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių