Kelininkai sudarė abejotiną sutartį dėl matuoklių

Lietuvos automobilių kelių direkcija pasirašė 50 mln. litų vertės sutartį dėl transporto priemonių greičio matavimo paslaugų, kurios bus atliekamos šaltu oru neveikiančiais matuokliais, pirkimo. Diena anksčiau Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių ir uždraudė kelių direkcijai pasirašinėti tokią sutartį.

Prieš kelias savaites Lietuvos automobilių kelių direkcija laimėtoju paskelbė įmonę, kurios siūlomų matuoklių „MultaRadar S580" parodymai teisiškai galioja tik esant ne žemesnei kaip -10º C temperatūrai. Tuo tarpu viena svarbiausių sąlygų buvo ta, kad greičio matuokliai turi veikti nuo -30º iki + 40ºC. Kaip ir buvo tikėtasi, šią savaitę direkcija sutartį su laimėtoju pasirašė.

„Šiais savo veiksmais direkcija ne tik švaisto mokesčių mokėtojų pinigus, bet ir siekia kuo skubiau įteisinti šį savo sprendimą. Tikiuosi, kad tokiais susirūpinimą keliančiais sprendimais susirūpins viešuosius pirkimus stebinčios ir kontroliuojančios institucijos bei teisėsaugos institucijos", - sako advokatas Andrius Iškauskas, kuris atstovauja iki -30ºC temperatūroje veikiančias sistemas pasiūliusią kompaniją „Sonex Technologies".

Pernai kelių direkcija paskelbė atvirą konkursą. Vienas iš reikalaujamų techninių parametrų greičio matuokliams - „darbo aplinkos temperatūra - nuo -30º iki + 40 º C". Du iš penkių konkurso dalyvių pateikė konkurso reikalavimų neatitinkančius pasiūlymus: jų siūlomų matuoklių „MultaRadar S580" parodymai teisiškai galioja tik esant ne žemesnei kaip -10º C temperatūrai.

„Teisiniu požiūriu ši situacija yra labai aiški - konkurso sąlygose yra nurodyta, kad matuoklių darbinė temperatūra turi būti nuo -30ºC, tačiau keista, kad įmonės, kurių pasiūlymai neatitinka konkurso reikalavimų, toliau dalyvauja konkurse. Žinant, kad žiemą, ypač naktimis, temperatūra dažnai nukrinta žemiau -10 ºC, šiais matuokliais užfiksuotas greičio viršijimas teisiniu požiūriu yra niekinis. Jau nekalbant apie tai, kad skaitmeninė fotokamera neveiks jau nuo 0ºC laipsnių", - sako advokatas Andrius Iškauskas.

Valstybinė Metrologijos tarnyba, kuri nustato konkurse dalyvaujančių dalyvių siūlomų prietaisų technines savybes ir tinkamumą teisinei metrologijai, patvirtino, kad stacionarių greičio matuoklių „MultaRadar S580" „darbinė temperatūra yra nuo -10º iki + 50 º C", o skaitmeninės fotokameros „darbinė temperatūra nuo 0 iki + 50 ºC".

Konkurse dalyvavo penki dalyviai: bendrovė „Fima", ūkio subjektų grupė, kurią sudaro „Urbico", „Vildoma" ir „Lietuvos radijo ir televizijos centras", ūkio subjektų grupė, sudaryta iš „Sonex Technologies" ir „Tetraneta", ūkio subjetų grupė, sudaryta iš „Elsis TS", „Elsis biuro sistemos" ir „Elsis" bei „Indra Sistemas". 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių