Keičiasi privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimo tvarka

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atkreipia dėmesį, kad šiemet pasikeitė privalomojo sveikatos draudimo įmokų (PSD įmokos) administravimo tvarka.

Nuo 2010 m. pradžios į VMI biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą PSD įmokas už 2010 metus moka:

1) gyventojai, besiverčiantys individualia veikla įsigijus verslo liudijimą (įmokos kodas 1891);

2) gyventojai, kurie nepriklauso kitai draudžiamųjų PSD kategorijai ir kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, o jų žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 14 europinio dydžio vienetų (įmokų kodai: asmenų, kurių žemės ūkio valdos dydis yra ne didesnis kaip 2 europinio dydžio vienetai - 1791; asmenų, kurių žemės ūkio valdos dydis yra didesnis kaip 2, bet ne didesnis kaip 14 europinio dydžio vienetų - 1921);

3) gyventojai, kurie nepriklauso jokiai kitai draudžiamųjų PSD kategorijai ir privalo draustis savarankiškai (įmokos kodas 1901).

VMI atkreipia dėmesį, kad gyventojai nuo iš 2009 metais gautų (uždirbtų) individualios veiklos, kuria verčiamasi neįsigijus verslo liudijimo, individualių įmonių bei ūkinių bendrijų apmokestinto pelno ar individualios žemės ūkio veiklos (kai gyventojų žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra didesnis kaip 14 europinio dydžio vienetų) pajamų PSD įmokas iki 2010 metų gegužės 3 d. deklaruoja ir sumoka į VMI biudžeto pajamų surenkamąją sąskaitą.

Kitas PSD įmokas administruoja „Sodra“. Daugiau informacijos apie Valstybinio socialinio draudimo fondo administruojamas įmokas bei jų kodus galima rasti institucijos tinklalapyje www.sodra.lt.

Asmenys per klaidą sumokėję PSD įmokas į VMI biudžeto surenkamąją sąskaitą bus individualiai informuoti apie apskričių valstybinių mokesčių inspekcijų priimtus sprendimus šiuo klausimu.

Daugiau informacijos galima gauti Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 bei VMI interneto tinklalapyje www.vmi.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių