Kasybos pramonę nuo kitų metų ketinama apmokestinti didesniais mokesčiais

Pernai 44 proc. nuosmukį patyrusią kasybos pramonę nuo kitų metų pradžios ketinama apmokestinti 2-7 kartais didesniais mineralinių išteklių gavybos mokesčiais. Verslas įspėja: tai ne tik padidins įgyvendinamų investicinių projektų kainą, bet ir sužlugdys ilgalaikes eksporto sutartis pasirašiusias įmones, rašo "Verslo žinios".

Dienraštis rašo, jog naują tarifą, apie kurio didinimą kasybos pramonė nebuvo įspėta, Seimui siūloma patvirtinti drauge su ateinančių metų biudžetu.

"Mūsų pramonei šis mokestis būtų skaudesnis nei naktinė mokesčių reforma", - įspėjo durpių įmonių asociacijos "Lietuviškos durpės" vykdomasis direktorius Juozas Daukantas.

Durpėms mokesčio tarifą numatoma padidinti nuo 0,62 lito už kubinį metrą iki 3,3 lito už kubinį metrą, arba 5,3 karto. Pasak J.Daukanto, apie 93 proc. durpių produktų eksportuojama, pasaulinės kainos yra stabilios, tad branginti produkciją - nerealu.

Vienas iš įmonės "Anykščių kvarcas" savininkų Konradas Juzeliūnas teigė, jog patvirtinus 7,5 karto didesnį tarifą, išteklių mokestis bendrovei išaugs nuo 140 tūkst. litų šiemet iki 1,2 mln. litų kitąmet. Tai sudarys vos ne trečdalį bendrovės pajamų.

"Jokios galimybės, išskyrus bankrotą, mums nepaliekama. Mes galime pasirinkti tik kada užverti duris - kai bus priimtas įstatymas ar kai pasieksime bankroto ribą", - teigė K.Juzeliūnas.

Nerimą verslininkams kelia ir tai, kad mokestį siūloma mokėti ne kartą per metus, kaip iki šiol, bet kas ketvirtį. Anot jų, tai sujauks finansinius srautus ir privers "išimti" dalį pinigų iš apyvartos.

Pataisas inicijavęs Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas taip pat mini parduotuvėse parduodamą vandenį. Šio litras atsieina apie 2 litus, o mokestis už jo naudojimą esą siekia vos 0,01 lito už litrą. Taigi 10,8 lito mokestis bus keičiamas į 110 lito už kubinį metrą.


Šiame straipsnyje: kasybanaudingos iškasenos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių