Kasko automobilių draudimas brangs?

Savanoriškas transporto priemonių kasko draudimas, prieš keletą metų buvęs vienu iš pagrindinių draudimo įmonių augimo ir pelno šaltinių, dabar dažniau asocijuojasi su nuostoliu.

Patys draudikai kol kas atsargiai kalba apie kainų didinimą, tačiau draudimo tarpininkai jau fiksuoja draudikų norą didinti įkainius, kuriuos per pastaruosius keletą metų kovodami tarpusavyje draudikai drastiškai mažino, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Draudimo brokerių bendrovės "Aon Baltic" generalinis direktorius Giedrius Kazlauskas pastebi, kad prasidėjus vasarai jaučiamas draudikų noras didinti kasko įkainius. Jis mano, kad tokių veiksmų draudikai imasi neatsitiktinai -pastaruoju metu kasko išmokos viršija gaunamas įmokas.

"Kalbant medikų terminais, tai kasko draudimo rinkos sveikata labai bloga - jei ne gripas, tai tikrai smarkus peršalimas", - dabartinę padėtį vertina bendrovės "Lietuvos draudimas" Standartizuotos rizikos skyriaus vadovas Andrius Gimbickas ir skaičiuoja, kad pernai verslo klientų kasko draudimo apimtys sumažėjo 47,1 proc., privačių gyventojų - 23 proc., o šiemet per sausį-gegužę dar atitinkamai apie 22 proc. ir 17 proc.

Draudimo bendrovės "If" transporto civilinės atsakomybės draudimo produkto vadovo Alekso Načajevo manymu, tolesnį kasko draudimo rinkos nuosmukį lemia bendra ekonominė padėtis šalyje. Pasak jo, Lietuvos automobilių parkas sensta, todėl taupoma ir draudimui.

"Kasko apimtys taip pat tiesiogiai susijusios su automobilių pardavimu išperkamąja ar veiklos nuomos forma, o, kaip žinome, naujų automobilių rinkos situacija yra labai prasta", - įsitikinęs A. Načajevas.

Tačiau visko suversti ekonominei padėčiai neverta - patys draudikai prieš porą metų pradėjo aršią vartotojus džiuginusią konkurencinę kovą ir dabar jaučia jos pasekmes.

"Lietuvos draudimo rinkoje dominuoja ne gyvybės draudimas, o šis laikosi ant trijų banginių - privalomojo, kasko ir turto draudimo. Jei privalomasis draudimas seniai nuostolingas, tai kasko kainas draudikai numušė 2008-2009 metais. Mūsų skaičiavimu, visoms įmonėms kasko draudimas pernai buvo nuostolingas", - kalba Draudimo priežiūros komisijos pirmininkas Mindaugas Šalčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių