Kas trečias gyventojas degalus perka ne degalinėje

41 proc. Lietuvos gyventojų turinčių automobilius naudoja mažiau degalų. Tai paaiškėjo tyrimų bendrovei RAIT atlikus Lietuvos gyventojų apklausą.

Apklausos metu Lietuvos gyventojų buvo klausiama, ar šiuo metu yra pasikeitę, ar nepasikeitę jų degalų vartojimo įpročiai lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2009 metais.

45 proc. Lietuvos gyventojų teigė, neturintys automobilio, todėl toliau buvo apklausinėjami tik turintieji automobilius.

Tyrimas atskleidė, kad pusė ( 51 proc.) apklaustųjų, turinčių automobilius, nepakeitė degalų vartojimo įpročių. 41 proc. turinčiųjų automobilius, teigia, kad jie naudoja mažiau degalų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. 8 proc. - teigia sunaudojantys daugiau degalų.

Tų, kurie, teigė šiuo metu naudojantys mažiau degalų, buvo paklausta kokiu būdu jie taupo degalus.

Apklausiamieji galėjo pasirinkti keletą atsakymo variantų. Dauguma jų (45 proc.) taupo, rinkdamiesi degalinę/degalinių tinklą Lietuvoje, kuris taiko nuolaidas, siūlo žemesnes degalų kainas. Beveik trečdalis (28 proc.) dažniau renkasi kitą transporto būdą (dviračius, viešąjį transportą). Dar 17 proc. teigia, apskritai mažiau važinėjantys automobiliu.

Beveik penktadalis (17 proc.) perka degalus pigiau ne degalinėse (iš asmenų turguje ir kitose vietose). Dar dešimtadalis (10 proc.) degalus pigiau perka kaimyninėse šalyse(Baltarusijoje, Kaliningrado srityje).

Apklausa parodė, kad lyginant su kitomis gyventojų grupėmis, vyresnio amžiaus (virš 45 metų amžiaus) gyventojai, bedarbiai bei pensininkai šiuo metu labiausiai taupo degalus.

„Šiuo metu atliekame įvairias apklausas, su tikslu stebėti Lietuvos gyventojų vartojimo įpročius bei jų pokyčius. Ši apklausa nustebino dėl dviejų dalykų. Pirmiausiai, lygindami šių metų apklausos duomenis su pernai metais, atlikta panašia apklausa, pastebėjome, kad šiais metais yra dešimtadaliu daugiau žmonių teigiančių, kad jie neturi automobilio. Pernai buvo 34 proc., šiais metais - 45 proc.

Antra, pakankamai nemaža dalis apklaustųjų perka nelegalius degalus, net 17 proc. teigė perkantys turguje ar iš kitų asmenų ne degalinėse. Pernai metais tokių žmonių buvo ženkliai mažiau (iki 4 proc.). Apklausos duomenys rodo, kad brangstantys degalai bei sunkmetis įtakoja degalų vartojimo įpročius “, - apklausos duomenis komentuoja RAIT valdybos pirminink÷ Inga Nausėdienė.

Apklausa atlikta š.m. balandžio 9 - 28 dienomis, apklausta 1045 15 - 74 m. nuolatinių Lietuvos gyventojų.


Šiame straipsnyje: degalaikainosdegalinėsapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių