Karas su apgaulingais ekologiniais ūkiais

Sugriežtinus ekologinio ūkininkavimo taisykles bus siekiama išaiškinti netikrus ūkininkus, kurių tikslas – ES parama nieko nedirbant.

Pranešti apie tokius Nacionalinė mokėjimo agentūra ragina ir sąžiningai ūkininkaujančius.

Viename ekologinio ūkio lauke Panevėžio rajone turėtų augti juodosios garstyčios, tačiau jas gožia piktžolės. Šalia šio lauko žemę dirbantys ūkininkai teigia, kad toks vaizdas matomas ne pirmus metus.

„Mes esam šitokių laukų kaimynai ir niekaip nebegalim atsiginti nuo tokių pasėlių, nes jų auginamos piktžolės lekia į mūsų laukus nuo vėjo“, – sako ūkininkas Donatas Šmiginas.

„Čia niekas nevyksta, darbai nedaromi. Taip, yra kažkokia kultūra, bet jos tik šiek tiek matosi“, – teigia kitas ūkininkas Aurimas Pukevičius.

Ūkininkai kreipėsi į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, kad ji patikrintų šį lauką. Mat išmokos už ekologinio ūkio hektarą – keturis kartus didesnės negu paprastiems ūkiams. Tiesa, pastebima, kad ekologinių ūkių per pastaruosius metus Lietuvoje sumažėjo, tačiau apie keturiadešimt procentų padaugėjo deklaruojamų ekologinių pasėlių ploto.

„Atsiradus pasitkėjimo linijai ir galint žmonėms anonimiškai informuoti, tai, lyginant su pernai metais, 50 procentų daugiau skundų yra, tokių, kur žmonės jau nebijo reikšti savo nuomonę ir pranešti apie pažeidėjus“, – tvirtina Nacionalinės mokėjimo agentūros Panevėžio patikrų vietoje skyriaus vedėjas Raimundas Vaičiulėnas.

Pasak specialistų, jau dabar daugelyje laukų rasta piktžolių, nuolat nedirbamo juodojo pūdymo. Tikrinant vieną ūkį, dažnai esą gali būti patikrintas ir šalia esantis, jeigu tik sukelia įtarimų. Pagal rugpjūčio pabaigoje sugriežtintas ekologinio ūkininkavimo taisykles, jei ekologiniame lauke randama daugiau nei 10 procentų piktžolių, ūkininkas rizikuoja netekti sertifikato, taigi – ir išmokų.

Nacionalinė mokėjimo agentūra per tris mėnesius sako patikrinanti ne mažiau kaip pusšešto procento ekologinių ūkių. Panevėžio rajono ūkininkų skundą dėl šio lauko žadama patikrinti per keletą dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pritarianti

Pritarianti portretas
Pagaliau susidomėjo ''gudrautojais''.Linkiu sėkmės , demaskuojant piktadarius.Kada atsiranda tokių niekadėjų, tuomet imi niekuom netikėt.

SS

SS portretas
Lietuvoje nera ir negali buti jokiu eko produktu.

Dalia

Dalia portretas
Gerai butu ir ukininku turgus patikrinti , nes cia tikrai parduodama ne tik ukininku produkcija, pati susiduriau su siuo reiskiniu ne karta.Esu Kauniete.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių