Kapitalo rinkos specialistai teigiamai vertina mažesnių bankų planus pritraukti papildomo kapitalo

Kapitalo rinkos specialistai teigiamai vertina ir mažesnių bankų užmojus pritraukti papildomo kapitalo, ketvirtadienį rašo "Verslo žinios".

Norvegijos investicijų bendrovės "Terra Markets" Vilniaus filialo vadovo pavaduotojo Aurelijaus Burdos teigimu, bankų siekis pritraukti papildomo kapitalo pirmiausia teigiamos įtakos turės visai Lietuvos ekonomikai.

"Kuo bankai bus stipresni, tuo natūraliai jie galės daugiau skolinti ir galbūt didesnę riziką prisiimti. Bankai pinigų turi, jų likvidumo padėtis yra labai gera, todėl mokamos labai mažos palūkanos už indėlius, bet esmė ta, kad norint paskolinti litą, gautą už indėlius, reikia turėti kapitalo. Tad ir kyla klausimas, kiek gali prisiimti rizikos. Pritraukdami kapitalo, bankai gali plėstis", - teigė A.Burda.

Anot jo, kai didieji bankai kol kas miega, mažieji bankai gali atsiriekti dalį paskolų rinkos portfelio: "Natūraliai jie sprendžia, ar laukti, kol dar labiau pabrangs akcijos ir greičiau galės išplatinti didesnę akcijų emisiją už aukštesnę kainą, ar, tarkim, dabar veikti rinkoje, skolinti ir taip toliau".

Tačiau pasak A.Burdos, viena vertus, sustiprinę kapitalą, bankai galės aktyviau kredituoti. Antra vertus, laikas tą daryti nėra itin palankus akcininkų atžvilgiu, nes "mažesnių lietuviškų bankų naujos akcijos leidžiamos žemiau buhalterinės vertės ir tai smarkiai atskiedžia akcijos vertę".

"Ne vieno banko atstovas, pavyzdžiui "Snoro", yra minėjęs, kad skolintis dabar užsienio rinkose yra santykiniai per brangu, o toks skolinimosi būdas - arba per indėlius, arba per kapitalo didinimą yra pigesnis. Tai, kad bankai imasi kapitalo didinimo, rodo, jog bankas mato perspektyvas, kaip gautas lėšas vėliau įdarbinti", - teigė finansų maklerio įmonės "Orion Securities" finansų makleris Darius Slavinskas.

Į "Nasdaq Omx" Vilniaus" biržos Oficialųjį sąrašą akcijas nuo trečiadienio perkėlęs bankas "Snoras" pranešė apie gruodžio 21 dieną rengiamą akcininkų susirinkimą, kuriame bus svarstoma dėl banko įstatinio kapitalo padidinimo papildomais akcininkų įnašais.

Kiek anksčiau apie kapitalo bazės stiprinimą pranešė biržoje kotiruojamas Šiaulių bankas, neseniai akcinį kapitalą padidino ir Ūkio bankas, į akcijas konvertavus pagrindinio akcininko Vladimiro Romanovo suteiktą bankui 50 mln. litų subordinuotą paskolą.


Šiame straipsnyje: bankaiKapitalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių