Kaliningrado AE energiją rusai planuoja eksportuoti per Lietuvos jungtis

Rusijos Kaliningrado srityje naujai statomos Baltijos atominės elektrinės pagamintą energiją rusai planuoja eksportuoti per dar nepastatytas Lietuvos jungtis su Lenkija ir Švedija.

Teisė prekiauti naujai statomos Baltijos atominės elektrinės pagaminta elektros energija Europos Sąjungos šalyse bus suteikta įmonei "Inter RAO Lietuva". Tai numatyta kaimyninės šalies branduolinės energetikos koncerno "Rosenergoatom" ir bendrovės "Inter RAO JES" sutartyje, kurios pagrindinės nuostatos suderintos rugpjūčio pabaigoje, rašo "Verslo žinios".

Eksportuotojo pasirinkimą patvirtino "Rosenergoatom" vadovas Sergejus Kirijenka, praėjusiąja savaitę inspektavęs jėgainės statybos darbų eigą.

"Inter RAO Lietuva" atstovai sutarties nekomentuoja, kol joje nėra "Rosatom" ir "Inter RAO JES" vadovų parašų.

Rusijos valdančiajai partijai "Vieningoji Rusija" artimas žurnalas "Ekspert" rašo, kad suderinta "Rosenergoatom" ir "Inter RAO JES" sutartis gali rodyti, kad Rusijos valdžios pastangos atrasti Baltijos AE projektui užsienio investuotoją ir parduoti jam 49 proc. akcijų pateko į aklavietę.

Jeigu "Inter RAO JES" ir jos antrinė bendrovė įgis išskirtines teises prekiauti Baltijos AE pagaminta energija, "Ekspert" požiūriu, tai turėtų reikšti, kad jėgainę "Rosenergoatom" apsisprendė statyti be užsienio partnerių.

Visagino atominės elektrinės ekonomikos direktorius Virgilijus Poderys savo ruožtu sako, kad, žiūrint į Baltijos atominės elektrinės projektą, jam kyla tam tikrų technologinių klausimų. Aukštos įtampos jungtys, nutiestos iš Kaliningrado srities į ES, kurios rinkai, kaip skelbiama, planuojama parduoti pagamintos energijos perteklių, eksklavo elektros tinklus kol kas jungia tik su Lietuva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių