Kalėdinės nuolaidos jau vilioja pirkėjus

Nors etnologai sako, kad lietuviai nuo seno Kalėdoms ruošdavosi tik gruodį, kai kurie prekybos centrai lentynose jau dėlioja kalėdinius papuošimus.

Prekybininkai sako, kad sunkmečiu dauguma pirkėjų nebeperka visko iš karto, laukia akcijų, todėl netikslinga didžiausius išpardavimus rengti paskutines savaites prieš Kalėdas.

„Pagerbėm artimuosius kapeliuose, uždegėm žvakutę, o po to norisi optimizmo, geros nuotaikos. Juolab, kad sutapo lauke sniegas ir eglutė mūsų prekybos centre. Štai jau turime žiemišką papuošalą“, – teigia Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ rinkodaros vadovė Aušra Balčiūnaitė.

„Kai kurios kalėdinės prekės jau prekyboje, bet tikroji prekyba prasidės nuo lapkričio antrosios pusės. Pasiūlysime savo pirkėjams tokį patį asortimentą kaip ir pernai, tačiau atsižvelgsime į pasikeitusius pirkimo įpročius“, – pasakoja „Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta.

Tuo metu etnologai sako, kad rengtis Kalėdoms lietuviai nuo seno pradėdavo tik užbaigę visus metų darbus.

„Jeigu atsiminsime, kad buvo žemdirbystės ciklas, tai rudens mėnesiai iki lapkričio būdavo užimti žemės darbais. Gruodžio mėnesį jau prasidėdavo teminiai turgeliai“, – sako etnologė Gražina Kadžytė.

Pirmajame turgelyje – „šeštaturgyje“ – žmonės pirkdavo šiltų drabužių žiemai, po savaitės – „skaistaturgyje“ – papuošalų ir dovanų.

O paskutiniąją savaitę prieš Kalėdas vykdavo „saldaturgis“, kuriame buvo prekiaujama saldumynais ir per Klaipėdos uostą atvežtais gardumynais – mandarinais ir marcipanais.


Šiame straipsnyje: kalėdos 2009

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių