Per Kalėdas neišlaidausim, bet ir įpročių nekeisim

Nors vis daugiau Lietuvos gyventojų teigia pajutę blogėjančią šalies ekonominę situaciją, artėjant didžiausioms metų šventėms taupymo stabdžiai spaudžiami nuosaikiai, rodo „Swedbank" užsakymu lapkričio pabaigoje atlikta gyventojų apklausa.

Apklausos duomenimis, žmonės šiemet labiau linkę neišlaidauti, tačiau radikaliai keisti šventinių įpročių nesiruošia. Beveik trečdalis (30 proc.) iš apklaustųjų teigė šiemet šventiniams pirkiniams išleisiantys tiek pat, kiek ir pernai, kiek daugiau nei ketvirtadalis (25,7 proc.) šalies gyventojų sakė šiek tiek mažinsiantys išlaidas, o kas dešimtas Lietuvos gyventojas (10,9 proc.) tvirtino šiemet dovanoms išleisiantis daugiau.

Gerokai mažinti išlaidas žadėjo penktadalis apklaustųjų (20,4 proc.), o dar beveik dešimtadalis (9,3 proc.) respondentų sakė, kad įsigijus būtiniausių dalykų, dovanoms pinigų jiems nebeliks.

„Akivaizdu, kad Lietuvos gyventojai per svarbiausias metų šventes yra linkę susilaikyti nuo didesnių išlaidų. Šiuo požiūriu esame arčiau Vakarų nei Vidurio ar Rytų Europos. Neseniai bendrovės „Deloitte" atlikto tyrimo duomenimis, praktiškai visose Vakarų Europos valstybėse dovanoms šiemet bus išleidžiama mažiau. Kai kuriose jų, kaip Airijoje, Didžiojoje Britanijoje ar Italijoje, išlaidos dovanoms mažės 7-8 proc. Tuo tarpu Vidurio ir Rytų Europos gyventojai - čekai, slovakai, rumunai, rusai - teigė šiemet šventėms skirsiantys šiek tiek daugiau pinigų nei pernai", - sako „Swedbank" Asmeninių finansų valdymo ekspertė Odeta Čičkauskaitė.

„Swedbank" ekspertė pastebi, kad kuo toliau, tuo labiau krizės padarinius Lietuvos gyventojai pajunta asmeniškai. „Tų, kurie teigė, kad jų nuolatinės pajamos per pastaruosius 12 mėnesių sumažėjo, lapkritį buvo 16,2 proc. - tai pusantro karto daugiau nei liepą, kai jų buvo 10,4 procento. Taip pat per 4 mėnesius nuo liepos iki lapkričio pastebimai sumažėjo tų, kurie sakė per pastaruosius metus pajutę nuolatinių pajamų augimą - liepą tokių dar buvo beveik trečdalis (31,7 proc.), lapkritį jau mažiau nei penktadalis (19,7 proc.)", - sakė O.Čičkauskaitė.

„Atrodo, kad žmonės ne tik neišlaidaus per šventes, bet ir iš esmės mažina vartojimą. Tiek liepą, tiek lapkričio mėnesį apie pusė apklaustų gyventojų teigė, kad per paskutinius dvylika mėnesių šiek tiek ar net žymiai sumažino vartojimą. Įdomu tai, kad moterys dažniau teigė gerokai sumažinusios vartojimą. Žmonių, kurie šiemet sako vartojimui išleidžiantys daugiau nei pernai, palyginus su liepa, sumažėjo nuo 10,6 iki 6,7 proc.", - sako „Swedbank" ekspertė.

Gyventojų apklausą apie vartojimo ir prieššventinius įpročius lapkričio mėnesį atliko bendrovė „Spinter". Iš viso apklausti 1003 gyventojai. 


Šiame straipsnyje: Išlaidosšventėsapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių