Kalbos apie įkainius - priešrinkiminiai triukai

Pastarosiomis savaitėmis vėl suaktyvėję pasisakymai apie Registrų centro darbą ir įkainius susiję su artėjančiais rinkimais ir noru sudaryti šiltnamio sąlygas stambaus privataus verslo atstovams, skelbiama Registrų centro išplatintame pranešime.

„Kai kurie politikai Registrų centrą periodiškai kaltina trimis dalykais - direktoriaus atlyginimo dydžiu, paslaugų įkainiais ir Valstybės kontrolės išvadomis", - sakė Registrų centro direktorius Kęstutis Sabaliauskas.

„Paviešinus atlyginimų dydį viena tema tapo neįdomi, tačiau kitomis vis dar nuolat spekuliuojama, - teigė K.Sabaliauskas. - Daug kas komentuoja Valstybės kontrolės išvadas, tačiau, matyt, nedaug kas jas skaitė. O tie kas skaitė, dažnai sąmoningai tendencingai jas interpretuoja."

Pasak jo, Valstybės kontrolės atliktas auditas jokių Registrų centro pažeidimų nenustatė, o į audito rekomendacijas buvo operatyviai atsižvelgta ir visos rekomendacijos buvo įvykdytos.

Šiemet Teisingumo ministerijos sudarė darbo grupę Registrų centro teikiamų paslaugų įkainiamas peržiūrėti.

„Paskutinis darbio grupės posėdis vyko liepos mėnesį, visi grupės sprendimai priimti vienbalsiai arba bendru susitarimu, - teigė Registrų centro direktorius. - Todėl keista ir nesuprantama, kodėl praėjus vos pusantro mėnesio kažkas suinteresuotas viską nubraukti ir pradėti iš naujo."

Vykdant reikalavimus dėl socialiai orientuoto atlyginimo už nekilnojamojo turto ir nuosavybės teisių į jį įregistravimą sumažintas atlyginimo dydis fiziniams asmenims. Minimalus atlyginimas už statinių, butų ar patalpų registravimą sumažintas nuo 31 iki 10 litų, o už žemės sklypų teisinį registravimą - nuo 30 iki 20 litų.

Teikiami nauji įkainiai buvo pateikti Konkurencijos tarybai, kuri rekomendavo, kad įkainiai būtų vienodi visiems subjektams, t.y. už nuosavybės teisės į žemės sklypą registravimą - 61 litą, už statinių, butų ar patalpų nuosavybės teisių registravimą - 62 litus.

Nekilnojamojo turto sandorių analizė parodė, kad 92,3 procentų sandorių su žeme sudaro žemės sklypai kurių vertė yra iki 30 tūkst. litų. 76,4 procentai sandorių su pastatais ir butais (patalpomis), kurių vertė taip pat yra iki 50 tūkst. litų.

Registrų centro direktoriaus teigimu, mažos rinkos vertės turtu daugiausiai disponuoja mažas pajamas gaunantys asmenys, todėl įkainių padidinimas paveiktų jų biudžetą ir būtų sunkiai paaiškinimas.

Pasak Registrų centro vadovo, jeigu įkainiai būtų padidinti, tai labiausiai nukentėtų kaimo gyventojai, kuriems vidutinio dydžio ūkio (žemės sklypo su namu, tvartu, sandėliuku ir pan.) registravimas pabrangtų nuo 92,60 lito iki 433 litų. O stambių objektų registravimas atpigtų - vidutinio dydžio administracinių patalpų Vilniuje (600 kv. m.) registravimas atpigtų nuo 1715 litų iki 62 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių