Kalbėti apie Japonijos įvykių poveikį branduolinės energetikos plėtrai dar anksti?

Grįžti į straipsnį

Kęstas

Kęstas portretas
Protingas mokosi iš savo ir kitų klaidų. Pasirodo Japonijoje Fukushima 1 atominis reaktorius priklauso nuo elektros, kad būtų aušinamas, nesusprogtų ir neužterštų aplinkos. Jei tos elektros nebegauna (žemės drebėjimo pasekmės ar teroristinis antpuolis, sunaikinantys laidus), tai tas reaktorius pasidaro pavojingas žmonėms, kurie gyvena prie jo, nes išsiskirianti šiluminė energija daro jį nesuvaldomu. Japonai jau dalija kalio jodido tablynes, padedančias apsisaugoti nuo radijoaktyvaus jodo. Toks žingsnis kelia daugelio branduolinės energetikos ekspertų nerimą. Kas gyventų prie naujų lietuviškų reaktorių? Mano vargšė mažutė lietuvių tauta. Ji jau ir taip nyksta akyse. Trūksta jai tik pastatyti nuo elektros priklausomą branduolinį katilą pašonėje. Vokiečiai įdėmiai žiūri į japonų problemas. Vokiečiai vyriausybės lygyje ir laikraščių pirmuose puslapiuose svarsto dar ryžtingiau branduolinės energetikos reikalingumą Vokietijoje. Vokiečiams bepigu. Jie moka savimi pasirūpinti. Lietuviai gi yra raminami, kad geri dėdės ir tetos Lietuvoje įdėmiai seka, kad branduolinių atliekų debesys neateitų iš Japonijos į Lietuvą. Blogiausiu atveju kelios galingos moteriškės nupūs tuos debesis šalin. Ar tokio aptarimo mums dabar reikia? Kodėl mūsų valdžia ir spauda tyli? Tokia informacija sujaukia taip vadinamos energetinės nepriklausomybės planus. O tie planai yra svarbesni už tautos išlikimą, nes leidžia vogti ir apie rusų grėsmę rėkti. Iš brangesnio statybų projekto daugiau pavagiama. Ko daugiau reikia? Blogiausiu atveju, pastačius elektrinę, elitas pasitrauktų kur toliau į užsienį prie prisivogtų milijonų. Daug kas bėdavoja dėl rusų atominių projektų. Be reikalo. Tai, ką daro rusai, yra rusų reikalas. Rusijoje mes daugiau nieko nepakeisim. Tai dabar yra svetima mums šalis. Mes už rusų valdžią nebalsuojam. Už mūsų valdžią mums tenka balsuoti. Už mūsų valdžios veiksmus mes visi atsakome.

laisvamanis

laisvamanis portretas
"Kęstai",rašinėji klaikias paklodes apie seną,1960m.statybos reaktorių,kuris sugebėjo atlaikyti stipresnį,kaip 8 balų žemės drebėjimą,10 metrų aukščio cunamio bangą ir tik po 8 valandų,išsikrovus rezerviniams akumuliatoriams,vandens užlieti dyzeliniai generatoriai davė pradžią didelio masto nelaimei.Prisimink Černobylį,pastatytą 1976m. ir jau po 10 metų klaikiai sprogusį be žemės drebėjimo ir cunamio poveikio!Keista,kodėl niekas nerašo,kad iš pradžių cirkuliacijos siurbliai veikė maitinami akumuliatorių,o dyzeliniai generatoriai buvo jau 2-o lygio apsauga? Kadangi Drūkšių ežere didžiausia galima cunamio banga tesiekia keliolika centimetrų,galima drąsiai statytis šiuolaikinius japoniškus reaktorius Visagine.Kol pradės statyti,bus visapusiškai išnagrinėtos ir visos nelaimės Japonijoje priežastys.Priedo,dėl gerokai pablogėjusios atominės energetikos reputacijos,Lietuvai atsiranda puiki galimybė pasistatyti itin saugią ir šiuolaikišką AE Visagine gerokai pigiau nei anksčiau.

arturas

arturas portretas
Statistika aiški, manau jog ir po 10 000 ir po 100 000 balsavimų rezultatai būtų panašūs. Tik gaila jog mūsų Lietuvėlės žmonės taip lengvai įbauginami ir tiki viskuo kas pasirodo televizijoje ir bulvarinėje spaudoje ir bijo visko kas baisiai skamba. Galėtų žmonės pasidomėti apie tą atominę energiją daugiau. Gi japonų atominė elektrinė buvo 40 metų senumo, o technologijos pažengusios nuo to laiko labai daug. Be to mūsų Lietuvos valstybė yra vienoje iš seniausių ir labiausiai susigulėjusių, bei saugiausių žemių pasaulyje. Nebūna čia nei cunamių, nei uraganų, nei stiprių drebėjimų, nei ugnikalnių proveržių. Be to su tokia atominės energetikos patirtimi, - europa, kaip ir pasaulis griežčiau žvelks į atominę energetiką. Nemaunau jog stovės atominės elektrinės kurių saugumo nebus galima užtikrinti. Matyt dėl tokių patiklių masių visos krizės ir vyksta Lietuvoje, - tiek politikoje, tiek ekonomikoje. Net juokinga, pavyzdžiuj Vilniaus miesto savivaldybės rinkimuose antrą vietą užėmė lenkų - rusų koalicija, ką Lenkija ir Rusija turi bendro su lietuvos savivalda? Kam žmonės gyvenantys Lietuvoje, turintys Lietuvos pilietybę, balsuoja už užsienietišką valdžią?

manau

manau portretas
Lietuvai reik ne AE o kokiu pora desetku branduoliniu raketu, padidetu investuotoju ir pacios Lietuvos saugumas

Galerijos

Daugiau straipsnių