Kaip taupyti šilumą?

Sąskaitas už šildymą galima sumažinti bent 15 procentų. Tai nėra sunku - tereikia tinkamai suprogramuoti automatizuoto šilumos punkto daugiabutyje elektroninį reguliatorių, rašoma Energetikos ministerijos pranešime spaudai.

Reguliatoriaus pagalba galima nustatyti tokį šilumos režimą, kad, pavyzdžiui, nakties metu į radiatorius būtų tiekiama mažiau šilumos, būtų žemesnė ir karšto vandens temperatūra.

Jeigu elektros vartojimą mes galime sumažinti racionaliai ją vartodami, šilumos vartojimas, deja, daugiausia priklauso nuo pastatų, kuriuose gyvename ar dirbame būklės. Todėl kompleksinis pastatų atnaujinimas yra neabejotinai geriausias sprendimas, suteiksiantis visas galimybes efektyviai vartoti šilumą ir gauti mažesnes sąskaitas.

Bet ar vienintelis? Ar tikrai Lietuvos gyventojai yra bejėgiai nors šiek tiek taupyti  iki tol, kol jų nepasieks būtinas, daug sutaupyti leidžiantis, bet brangus namų atnaujinimo procesas? Pasirodo yra ir kitų galimybių, kurias tiesiog būtina išnaudoti.

Energetikos ministerijos duomenimis,  apie 60 proc. visų šalies daugiabučių namų yra įrengti automatizuoti šilumos punktai, Vilniuje šis skaičius siekia net 90 proc. Šie modernūs šilumos punktai suteikia galimybę vartotojui efektyviai reguliuoti pastato šilumos suvartojimą pagal poreikius  bei palaikyti patalpose pageidaujamą temperatūrą. 

Įdiegus automatizuotą šilumos punktą įmanoma ženkliai sumažinti šilumos vartojimą pastate, nes sistema, patalpose automatiškai palaikydama vartotojo pasirinktą patalpų temperatūrą, reaguoja į lauko temperatūros pokyčius ir, esant aukštesnei lauko temperatūrai į radiatorius tiekia žemesnės temperatūros karštą vandenį.

Sistemą galima suprogramuoti taip, kad nakties metu, nedarbo dienomis (pvz. mokyklose, poliklinikose, administraciniuose pastatuose ir pan.) patalpų oro temperatūra būtų sumažinta iki vartotojo pageidaujamo lygio. Taip pat sistema leidžia sutaupyti reguliuojant karšto vandens temperatūrą - pavyzdžiui naktį, kai namo gyventojai miega, ar įstaigos nedirba, karšto vandens temperatūra, sutarus gyventojams, gali būti nustatoma truputį žemesnė. 

Praktika rodo, kad tinkamai suprogramavus automatizuoto šilumos punkto elektroninį reguliatorių galima sumažinti  suvartojamos šilumos kiekį ir gyventojų sąskaitas už šilumą  bent 15 procentų.

Tai kas gali ir turi tą padaryti?

Gyventojai už šilumos ir karšto vandens sistemų priežiūros paslaugas kiekvieną mėnesį atsiskaito su prižiūrėtoju (ar namą administruojančia įmone) ir turi teisę reikalauti iš jo kokybiškų paslaugų - šiuo atveju  šilumos mazgo įrenginių tinkamos techninės būklės palaikymo ir optimalaus  gyventojų poreikius atitinkančio energijos vartojimo grafiko nustatymo automatizuotame šilumos punkte. 

Pastato šilumos ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojus Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės įpareigoja sąžiningai ir kompetetingai atlikti privalomuosius darbus, siekti, kad būtų išnaudotos visos  turimos techninės ir organizacinės galimybės, kad  pastato šildymo ir karšto vandens įrenginių darbo režimas atitiktų ekonomiško ir racionalaus šilumos ir karšto vandens vartojimo reikalavimus.

Primename, kad šildymo ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas gali būti pakeičiamas, jeigu tokį reikalavimą raštu pateikia daugiau kaip 1/2 gyvenamojo namo visų butų savininkų.


Šiame straipsnyje: šildymasšilumataupymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių