Kaip išvengti savavališkų statybų?

Pradėti bet kokias statybas reikėtų nuo pasitikslinimo, kokiais dokumentais reikia pasirūpinti vieniems ar kitiems darbams, kad nebūtų pažeisti teisės aktai, o statybos pripažintos savavališkomis.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos ragina gyventojus bei statybų bendroves pagal galiojančius reikalavimus suderinti projektus, gauti statybos leidimus ir tik tuomet imtis darbų. Aišku, nenukrypstant nuo suderinto projekto.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė priminė, jog reikiamais statyboms dokumentais patogiausia pasirūpinti naudojantis informacine sistema „Infostatyba“. Su šia sistema, nevarstant įvairių institucijų durų, galima gauti statybos projektavimo sąlygų sąvadus ar leidimus statybai. 

Naudojantis IS „Infostatyba“ užtikrinamas viešųjų ir administracinių paslaugų teikimo skaidrumas. Gyventojams ir verslo subjektams gerėja sąlygos pateikti ir gauti su statyba  susijusius dokumentus, gerėja paslaugų gavėjų aptarnavimas, informacijos sklaida. Be abejonės,  mažėja galimybių atsirasti korupcijos apraiškoms.

„Statistika rodo, kad vien priminimų, jog pirmiausia reikia pasirūpinti dokumentais, o tik tada statyti, neužtenka. Kasmet užfiksuojama savavališkų statybų. Vienos jų nedaro ypatingos žalos, būna tik nesutvarkyti reikiami dokumentai. Tačiau vis dar pasitaiko įžūlių atvejų, kuomet statoma ten, kur statybos negalimos, arba sąmoningai nukrypstama nuo suderintų projektų“, - pasakojo L.Nalivaikienė.

Nuo šio mėnesio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai ketina reguliariai rengti reidus į statybvietes - bus siekiama užkirsti kelią savavališkoms statyboms. Jeigu tokių statybų bus užfiksuota, pareigūnai imsis veiksmų, jog savavališkų statybų padariniai būtų pašalinti. Reidai bus rengiami kartu su aplinkosaugos, Kultūros paveldo departamento bei kitų institucijų pareigūnais.

Pagal apskričių viršininkų administracijų pateiktus duomenis, praėjusiais metais šalyje nustatytas 431 savavališkos statybos atvejis.  


Šiame straipsnyje: nelegalios statybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių