Kaip gyvensime po mokesčių reformos?

Valdančiąją koaliciją formuojančios keturios partijos ketvirtadienį sutarė, kokiomis mokestinėmis reformomis bus siekiama įveikti krizę. Jas įgyvendinus, dirbantiems pagal darbo sutartį algos turėtų nežymiai padidėti, tačiau vaistai, knygos, brangs. Nelengvi laikai laukia ir verslo.

Permainos - nuo sausio 1 d.

Koalicijos partneriai sutarė, kad trys svarbiausi mokesčiai – pridėtinės vertės (PVM), pelno ir gyventojų pajamų mokestis nuo kitų metų bus vienodi – po 20 proc.
Taip pat sutarta naikinti visas dabar galiojančias PVM lengvatas, išskyrus vienintelę - už šilumos energiją.  Tiesa, ji galios tik šį šildymo sezoną, o nuo kitų metų šios lengvatos nebeliks.

Taupant pakeista ir socialinių išmokų bei vaiko pinigų mokėjimo sistema. Jas gaus mažiau šeimų. Mokesčiai ir kiti pakeitimai įsigalios nuo kitų metų sausio 1 dienos.

Išvardintos permainoms įvairioms gyventojų grupėms skirtingai atsilieps.

Kiek uždirbsime, ar brangs šiluma?

Žinia apie nuo 24 iki 20 proc. mažinamą gyventojų pajamų mokestį palanki dirbantiems pagal darbo sutartis - jų atlyginimai turėtų didėti. Taigi pagal darbo sutartį dirbančiam asmeniui, "ant popieriaus" dabar gaunančiam 2 tūkst. litų, o atskaičius mokesčius - 1520 litų, iki 20 proc. sumažinus pajamų mokestį, į kišenę kas mėnesį subyrės 80 litų daugiau. Žmogus gaus 1600 litų.

Mokesčių reforma nebus palanki pensininkams ir problemų dėl sveikatos turinties žmonėms. Mat nuo kitų metų brangs vaistai. Dabar PVM vaistams siekia 5 proc., tačiau nuo kitų metų jis bus 20 procentų. Taigi už vaistus mokėsime daugiau.

Mokant už šilumą teks plačiau atverti pinigines. Mat nuo kitų metų bus naikinamas PVM lengvata už šilumos energiją, taigi šiluma namie kainuos daugiau.

Nuo kitų metų turėtų brangti ir knygos, laikraščiai ir žurnalai. Mat sutarta dabar galiojančiams PVM lengvatas šioms prekių grupėms naikinti.

Piniginę labiau reikės papurtyti ir norint apsistoti viešbutyje. Panaikinus PVM lengvatas viešbučiams, jų paslaugos neabejotinai brangs.

Mažiau šeimų gaus vaiko pinigus ir kitas socialines išmokas. Kaip nurodė būsimasis finansų ministras Algirdas Šemeta, jei keturių asmenų šeimos pajamos sieks daugiau nei 4 tūkst. litų, šeima negaus vaiko pinigų, kurie dabar siekia 52 litus. Tiesa, šias išmokas planuojama mokėti visoms šeimoms, turinčioms vaikus iki trejų metų, nepriklausomai nuo to, kokios gaunamos pajamos.

Mažiau vaikų gaus nemokamą maitinimą mokyklose. Dabar jau neabejojama, kad didesnes pajamas gaunančių tėvų vaikai į tokį atžalų maitinimą nebegalės pretenduoti.

Kaip atsilieps verslui?

Žinią apie pokyčius mokesčių srityje ne itin palankiai sutiko dauguma verslininkų. Mat daugiau pinigų jiems teks atiduoti valstybei - pelno mokestis kitąmet didėja nuo 15 iki 20 procentų.

Tiesa, koalicijos partneriai ne kartą yra užsiminę, kad antikriziniame plane numatyta skatinti verslą. Tačiau ką tiksliai šioje srityje nuspręs valdančiąją koaliciją formuojančios partijos daugiau turėtų paaiškėti artimiausiu metu. Šiandien planuojama patvirtinti antikrizinį planą, todėl manoma, kad apie numatomą paramą verslui daugiau paaiškės jau netrukus.

Būsimasis premjeras Andrius Kubilius šią savaitę yra sakęs, kad koalicijos partneriai diskutuoja apie tam tikras mokestines lengvatas šeimos verslui, smulkiajam verslui.

"Šiuo metu ekonomikoje bene didžiausia problema yra kreditinių resursų pasitraukimas. Verslui yra labai sudėtinga gauti bet kokius kreditus ir tai labai stipriai stabdo visą verslo plėtrą", - spręstinas problemas tada įvardijo A.Kubilius.

Priminsime, kad kandidatas į finansų ministrus Algirdas Šemeta vos sutikęs tapti finansų ministru, prieš dvi savaites portalui teigė, kad planuojama lengvinti sąlygas smulkiajam verslui.

Penktadienį partijos toliau diskutuoja dėl antikrizinio plano. Jį ketinama patvirtinti šiandien, o pirmadienį pasirašyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių