Kaip elgtis per pokalbį dėl darbo?

Jeigu dalyvavote atrankoje dėl darbo ir Jus pakvietė į tolimesnį atrankos etapą, darbo paieškos portalas CVbankas.lt supažindina su dažniausiais pokalbių metu pateikiamais klausimais, pataria, kaip elgtis pokalbio dėl darbo metu.

Darbo pokalbių, kitaip dar vadinamų atrankos etapais, dažniausiai būna nuo vieno iki trijų: priklauso nuo darbo vietos, įmonės veiklos pobūdžio. Pokalbių gali būti ir daugiau, jeigu atranką organizuoja atrankos agentūra ir jei tinkamų kandidatų yra itin daug. Pokalbis gali trukti nuo keliolikos minučių iki poros valandų tais atvejais, jei reikia atlikti papildomas užduotis, susipažinti su specifinėmis darbo funkcijomis, išsiaiškinti kandidatų specialiuosius gebėjimus.

Todėl CVbankas.lt rekomenduoja apgalvotai paskirstyti savo laiką, ypač tuomet, jei tą pačią dieną turite keletą susitikimų. Į darbo pokalbį nedera vėluoti, geriau atvykti anksčiau.

Pokalbio metu užduodama nemažai įvairių klausimų. Pradedama nuo įžanginių paprastų, kurie padeda atsipalaiduoti, jaustis laisviau, nusiteikti pokalbiui (kaip sekėsi atvykti, ar lengvai radote įstaigą ir pan.). Prašoma trumpai save apibūdinti, prisistatyti, papasakoti, kas žinoma apie įmonę ir kodėl joje norima dirbti.

Jei anksčiau jau esate dirbęs, Jūsų gali paklausti, kur dirbote, kokios buvo Jūsų funkcijos, kodėl išėjote iš darbo, kaip galėtų apibūdinti Jus Jūsų kolegos, kas ankstesnėje darbovietėje Jums sekėsi ar nesisekė, ar turėjote nesėkmių, kaip reagavote į jas, kaip vertinate kritiką Jūsų atžvilgiu, ar teko jos sulaukti.

Kalbantis gali būti tikrinamos Jūsų įvairių sričių kompetencijos duodant užduotis ar testus tiek žodžiu, tiek raštu. Neišsigąskite, jei siekiant įvertinti Jūsų užsienio kalbų žinias Jūsų bus paprašyta trumpai prisistatyti pageidaujama kalba arba prašoma atlikti kalbos testą. Darbinėms kompetencijoms parodyti gali tekti improvizuotai atsakyti į Jums suformuluotą situaciją, pareikšti savo nuomonę, pasakyti, kaip elgtumėtės konkrečiu atveju ir pan.

Darbdavys gali pasitikslinti, koks Jūsų išsilavinimas, specialybė, kokios Jūsų teigiamos ir neigiamos savybės. Teiraujamasi, kaip manote, ką reikės dirbti, ar gebate dirbti savarankiškai, komandoje, ar turite šiam darbui reikalingos patirties, kurioje srityje save įsivaizduojate ateityje.

Sunkiausias klausimas dažniausiai užduodamas pokalbio pabaigoje. Teiraujamasi, kokio atlyginimo norėtumėte už šį darbą. Kartais darbdavys tiesiog pasako, kad tai turi būti suma, už kurią sutiktumėme dirbti. Čia geriau nepersistengti, bet ir savęs nenuvertinti. Pasakius sumą, galima paminėti, kad esate lankstus šiuo klausimu, kad nenorėtumėte, kad tai būtų pagrindinis kriterijus, dėl kurio nepriimtų Jūsų į darbą. 

Žinoma, darbdavys paklaus, ar turite kokių nors klausimų jam. Iš anksto apgalvokite, ko norėtumėte paklausti, ar tai bus klausimas apie darbo sritį, įmonės veiklą ar tolimesnį atrankos etapą.


Šiame straipsnyje: darbo pokalbisdarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių