Kainų komisija nusitaikė į elektros tiekėjus

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) tikisi pakirpti milžiniškus elektros tiekimo įmonių antpelnius ir taip sumažinti elektros energijos kainų augimą gyventojams.

Dėl ydingų įstatymų nuostatų bei elektros kainų skaičiavimo metodikų klaidų elektros tiekimo įmonės iki šiol lobo, o šalies gyventojai ir verslas mokėjo gerokai per didelę elektros kainą. Naujajam VKEKK pirmininkui inicijavus Seimui buvo pateiktos Elektros energetikos įstatymo pataisos, kurios neleistų į elektros kainą įskaičiuoti perkainoto elektros įmonių turto. „Viršutinės kainų ribos tiesiogiai ir labai aiškiai priklauso nuo to, kaip įvertintas turtas. Čia yra pirmoji blogybė, dėl kurios mums nepatinka Elektros energetikos įstatymas", - yra sakęs VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys.

Dabar komisijoje svarstomas naujas Elektros energijos perdavimo ir skirstymo kainų ir jų viršutinių ribų nustatymo metodikos projektas. Jame numatyta VKEKK teisė spręsti, ar pagrįstos dvejų pastarųjų metų elektros tiekimo įmonių investicijos, kurių vertė naudojama nustatant viršutines paslaugų kainų ribas, lyginant jas su faktinėmis nusidėvėjimo ir amortizacijos sąnaudomis. Be to, komisija nori keisti įmonių pelno traktavimo formuluotę ir taip apkarpyti įmonių antpelnius.

Komisijos Elektros skyriaus vedėjos pareigas laikinai einanti Aistija Zubavičiūtė naujienų agentūrai BNS sakė, kad galutinį sprendimą dėl naujos metodikos ketinama priimti rugpjūčio viduryje.

„Įmonės gautas pajamas netinkamai panaudoja - išsimoka per daug dividendų", - sakė A.Zubavičiūtė. Pasak jos, jei komisijai pavyks su elektros tiekėjais susitarti dėl metodikos pataisų, viršutinės kainų ribos nedidėtų, taigi nekiltų elektros kainos vartotojams.

Pasak V.Poderio, pagal naują metodiką viršutinės elektros perdavimo kainų ribos turėtų bent porą centų mažėti. Tačiau realiai mažinti tarifus komisija galėtų tik pataisius elektros energetikos įstatymą.

Komisija siūlo keisti antpelnio skaičiavimą taip, kad kaina vartotojams mažėtų tiek, kiek įmonė jo gavo. Be to, griežčiau kontroliuoti investicijas, kurios irgi įskaičiuojamos į tarifą, tik neaišku, ar visos tikrai panaudojamos. Taip pat numatoma susieti kainų ribas su paslaugų patikimumu - bendrovės, kurioje dažnai pasitaiko elektros tiekimo sutrikimų, kainos turėtų būti mažesnės.

Elektros tiekimo įmonės Kainų komisijos siūlomas pataisas vertina skeptiškai ir prognozuoja, kad naujos aukščiausios paslaugos kainos nustatymo taisyklės gali apsunkinti elektros energetikos sektoriaus plėtrą. Taip pat teigiama, kad siūlomi pakeitimai neleistų bendrovėms sukaupti lėšų didesniems objektams finansuoti.

„Lietuvos energija" priekaištauja, kad dvejų metų terminas, per kurį būtų vertinamas faktinis nusidėvėjimas ir investicijos nusidėvėjimui padengti, yra nepakankamai objektyvus ir neparodo tikrosios energetikos įmonių investicijų būklės.

Rytų skirstomiesiems tinklams neaiškūs galimų komisijos sprendimų kriterijai: kaip bus vertinamas investicijų efektyvumas, lėšų kilmė, nusidėvėjimo ir investicijų skirtumo pagrįstumas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių