Kainų komisija leido branginti dujų perdavimą ir skirstymą

Kainų komisija pakoregavo viršutines gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo kainų ribas arba kitaip sakant – leido „Lietuvos dujoms“ kitąmet šiek tiek padidinti šių paslaugų tarifus. Bendrovei suskaičiavus jie bus patvirtinti  lapkričio pabaigoje.

Tačiau jau dabar aišku, kad dėl naujo perdavimo tarifo priedo suskystintųjų dujų terminalui statyti, kitąmet dujos vidutiniškai brangs beveik 4 centais, praneša LRT Televizijos naujienų laida „Šiandien“.

Penkeriems metams nustatomos viršutinės gamtinių dujų kainų ribos likus metams iki jų galiojimo pabaigos koreguojamos dėl neseniai patvirtinto naujo perdavimo tarifo priedo suskystintųjų dujų terminalui statyti. Ir dėl mažesnio nei prognozuota gamtinių dujų vartojimo.

Nustatant viršutines kainų ribas 2008-aisiais tikėtasi, kad kasmet Lietuvai reikės daugiau kaip 4 mlrd.  kubinių metrų dujų, o suvartojame milijardu mažiau.

Be to, „Lietuvos dujos“ jau atliko didžiąją dalį planuotų investicijų. Todėl komisija leido perdavimo kainos viršutinę ribą didinti 9 proc., o skirstymo – beveik 8 proc.

Tačiau, pasak komisijos pirmininkės, galutinius perdavimo ir skirstymo paslaugų tarifus lems toli gražu ne šie procentai.

„Praktiškai visas augimas yra susijęs su suskystintų gamtinių dujų terminalo priedo priskaičiavimu prie gamtinių dujų perdavimo kainos ir tai yra  neišvengiama. Tai vidutiniškai statistiškai sudaro 3,75 cnt už vieną kubinį metrą“, – kalbėjo Kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininkė Diana Korsakaitė.

Pasak D. Korsakaitės, kitų augsiančių tarifų dalių vartotojai nepajus.

Tačiau terminalo statybos finansavimui iš tarifo nepritariantys stambieji dujų vartotojai nebe pirmąkart tvirtina, kad padidėjus perdavimo kainoms, 5–7 proc. brangs ir dujomis gaminama šiluma, kuri kauniečių ar vilniečių kišenes kas mėnesį patuštins maždaug 50 litų.

O prievolę dalį dujų pirkti iš terminalo Europos Komisijai jau apskundusi „Achema“ gąsdina, kad pabrangęs dujų perdavimas ją nuvarys į bankrotą.

„Šiai dienai nuo 25 mln. litų pabrangs iki 76 mln. litų. Tai iš esmės pakerta mūsų bendrovės konkurencingumą, nes 85 proc. trąšų mes parduodame Europos ir pasaulinėse rinkose. Kiti gamintojai tokių apsunkinimų neturi“, – tvirtina „Achemos“ teisininkas Rytis Budrius.

Kainų komisija nuogąstavimus atremia savo skaičiavimais, bet pirmiausia siūlo sulaukti konkrečių tarifų.

„Aš jau praeitą savaitę sakiau: specialistai paskaičiavo, kokia būtų vidutinė statistinė įtaka vienai kilovatvalandei šilumos, ir man pateikė skaičių – apie 0,15 cento per kilovatvalandę“, – teigė D. Korsakaitė.

Kiekvienos vartotojų grupės tarifus netrukus pateiksiančios „Lietuvos dujos“ tikina nustatytų ribų peržengti neketinančios.

„Kainų komisija leidžia mums pateikti konkrečius tarifus iki lapkričio 14 dienos. Mes skaičiuosime perdavimo tarifą Kainų komisijos sprendimo pagrindu“, – sakė „Lietuvos dujų“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Joachimas Hockertzas.

2013 metų gamtinių dujų perdavimo ir skirstymo tarifus „Lietuvos dujų“ valdyba svarstys kitą savaitę. Kainų komisija juos turi patvirtinti lapkričio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fakinas zmogiavaldziams

fakinas zmogiavaldziams portretas
fakinas zmogiavaldziams

agha

agha portretas
man tai ziema kainuos papildomai tik 80lt,,,aciu Kainu komisijai kuri padeda beatodairiskai bristi i skurdo liuna,,slove Kainu Komisijai

na

na portretas
kainu komisija visada visiems leidzia pakelti kainas,nes ta kainu komisija yra is to paties valdzios mechanizmo ir ji rupinasi valdzios,o ne zmoniu interesais.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių