Kainų komisija atsispyrė „Leo LT“ spaudimui

Kainų komisija pirmadienį nusprendė nepaisyti „Leo LT argumentų ir priimti naują elektros kainų skaičiavimo metodiką. Pastaroji neapsaugotų nuo elektros brangimo, tačiau kainos augtų nuosaikiau.

„Susitikimuose su įmonių atstovais bendro sutarimo nepavyko pasiekti, kadangi nesutapo požiūris į viršpelnio skaičiavimą ir investicijų atitikimą nusidėvėjimo sąnaudoms", - pareiškė Kainų komisija, nusprendusi neatsižvelgti į „Leo LT" įmonių argumentus.

Komisija jau penktadienį siūlo priimti elektros kainų skaičiavimo metodikos pakeitimus, kurių taip siekė išvengti energetikos įmonės. Naujoji metodika neapsaugos nuo elektros brangimo kitąmet, tačiau kainos didės gerokai mažiau nei leidžia dabar galiojanti metodika.

Jei penktadienį naujoji metodika būtų priimta, tai taptų dar vienu smūgiu nacionalinio investuotojo bendrovei, kurios veiklą gali sustabdyti ir Seimo kreipimasis į Konstitucinį teismą. Komisijos siūlomi metodikos pakeitimai pablogintų „Leo LT" finansines galimybes įgyvendinti elektros tiltų ir atominės elektrinės statybų projektus.

Pasak „Leo LT" valdybos pirmininko Rymanto Juozaičio, su Kainų komisija nesutariama tik dėl dviejų dalykų. „Leo LT" norėtų, kad investicijos būtų skaičiuojamos ne atskirai kiekvienai įmonei, o visos grupės mastu.

„Nusidėvėjimas šiuo metu trijose dukterinėse „Leo LT" bendrovėse: „Lietuvos energijoje", Rytų skirstomuosiuose tinkluose ir VST yra šiek tiek didesnis negu investicijos, tačiau jau po dvejų metų investicijos ženkliai išaugs. Komisija siūlo, kad jei investicijos yra mažesnės negu nusidėvėjimas, ta suma turi būti mažinamas tarifas. Tai pasakykite, iš ko mes turėsime vykdyti projektus?" - klausė R.Juozaitis.

„Leo LT" finansų direktorius Ramūnas Bičiulaitis pripažino, kad naujoji metodika susilpnintų nacionalinio investuotojo bendrovės finansines galimybes įgyvendinti numatytus energetikos projektus.

Be to, naujoji metodika keistų viršpelnio skaičiavimo principus ir nebeleistų energetikos įmonėms dividendų pavidalu išsimokėti milžiniškų pelnų atsiradusių pervertinus turtą. Šį pavasarį VST akcininkams išmokėjo 620 mln. litų dividendų gautų pervertinus turtą. R.Juozaičio teigimu, tai yra pelnas gautas ne iš elektros tiekimo veiklos, todėl yra akcininkų nuosavybė ir neturi būti vertinamas skaičiuojant elektros kainą.

Komisijos duomenimis, lėšų iš pervertinto turto turi sukaupę ir „Lietuvos energija" bei Rytų skirstomieji tinklai, tačiau šie pinigai nėra išmokėti akcininkams.

Naująją elektros kainų skaičiavimo metodiką Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija ketino priimti dar rugpjūčio pabaigoje. Tačiau posėdžio išvakarėse komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys buvo iškviestas į susitikimą Vyriausybėje su premjeru Gediminu Kirkilu bei „Leo LT" atstovais.

Kitą dieną įvykusiame komisijos posėdyje „Leo LT" paprašė atidėti metodikos priėmimą argumentuodama, tuo, kad turi patvirtinti veiklos strategiją ir įvertinti naujos metodikos įtaką. Komisija sutiko palaukti, tačiau paprašė „Leo LT" pateikti jai priklausančių dukterinių įmonių skaičiavimus, kokie jų veiklos rezultatai būtų, jei metodika būtų keičiama ir kokie, jei nebūtų keičiama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių