Kaimo parduotuvių savininkų ES parama nepasiekia

Kaime galėtų kurtis jaukios parduotuvėlės, jos prekiautų vietoje spaustais sūriais, kepta duona ar rūkytais skilandžiais - tam atriekta Europos Sąjungos (ES) paramos, tačiau kaimo žmonės gūžčioja pečiais - pirmąsyk girdi apie tokią galimybę.

Nors galimybė pasinaudoti parama kaimo parduotuvėms įteisinta dar pernai, bet per pirmąjį kvietimą pateiktos vos dvi prekybininkų paraiškos, ketvirtadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius teisinasi, kad pernai sutrukdė skuba - paraiškos buvo priimamos tik mėnesį ir žmonėms neužteko laiko, kad jie susiskaičiuotų ir įvertintų, ar parama apsimoka.

Šiemet paraiškas ketinama priimti nuo rugpjūčio pradžios iki rugsėjo pabaigos. Paramai, jei nesukliudys teismai, bus skirta 40 mln. litų.

Kol kas taisyklės skelbia, kad paramos parduotuvės statybai ar atnaujinimui galima prašyti vietovėse, kuriose gyventojų skaičius neviršija 6 tūkst. Remiama specializuota mažmeninė prekyba vaisiais, uogomis, daržovėmis, mėsa ir mėsos produktais, duona, bandelėmis ir pan., jei pareiškėjas pats užsiima gamyba, pardavinės savo arba kelių Lietuvos gamintojų produkciją.

M.Kuklierius teigia suprantantis, kad be alkoholio ir cigarečių kaimo parduotuvei išsilaikyti būtų sunku. Tad alkoholiu ir tabaku prekiauti bus galima, tik parama bus menkesnė.

|Nors, pasak jo, ES pinigai galėtų kiek pagražinti neretai apgailėtiną parduotuvių vaizdą provincijoje, vis tik prognozuojama, kad daugiausia paramos sieks ūkininkų turgeliuose prekiaujantys žemdirbiai.

Savo teises į ES paramos pinigus teismuose siekia apginti daugiau nei 70 asmenų, ketinusių statyti vėjo, vandens ar saulės jėgaines. Jei sprendimai jiems bus palankūs - paramos pinigai atiteks energetikai, o ne prekybai.


Šiame straipsnyje: kaimo parduotuvėES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių