Kada liks tik skaitmeninė televizija?

Kitą rudenį Lietuva turėtų pereiti prie skaitmeninių transliacijų. Tačiau diskutuojama, ar datos nereikėtų paankstinti, kaip padarė kaimyninės šalys.

Taip televizijos galėtų sutaupyti, o naujovė į žmonių namus ateitų ramesniu metu, vasarą, kai televizija žiūrima mažiausiai.

Vėliausiai kitais metais senesnės kartos televizoriai neberodys – Lietuva nuo analoginės pereis prie modernesnės skaitmeninės televizijos. Kad ją matytų, daliai žmonių teks įsigyti naujesnės kartos televizorius arba priedėlius prie senųjų.

Kaita numatyta kitų metų spalio 29-tąją, jau besibaigiant galimam terminui – ES prie skaitmeninės televizijos turi pereiti vėliausiai 2012-aisiais. Kaimynės Latvija ir Estija taupydamos televizijas skaitmenizavo anksčiau nei buvo numačiusios. Tuo metu Lietuva pasekti jų pavyzdžiu kol kas neketina.

„Techninius reikia išspręsti, dažnių skyrimo klausimai. Visą tai sudėjus gaunasi bendras laiko grafikas, kuris sako, kad anksčiau mes negalime, nes neatliksime vieno ar kito kokio darbo“, – sakė Susisiekimo ministerijos atstovas Vidas Ramanavičius.

Kai kurios televizijos kritikuoja pasirinktą datą – televizijos pokyčiai vyks ir taip jau žmonėms neramiu metu tarp Seimo rinkimų turų. Ir siūlo analoginę televiziją išjungti anksčiau, bent jau kitų metų vasarą.

„Dabar mes mokam du kartus už skaitmeninį siųstuvų tinklą ir už analoginių siųstuvų tinklą, tai atsisakius analogų reiktų mokėti tik už vieną skaitmeninį tinklą, manau kad atpigtų kaštai mums, atsirastų lėšų programų turiniui gerinti“, – aiškino Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius.

Latvių nacionalinis transliuotojas, atsisakęs analoginės televizijos, dabar skaičiuoja transliacijoms sutaupantis bent trečdalį lėšų.

Kad Lietuva turėtų pasekti kaimynų pavyzdžiu, pritaria ir Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komitetas.

„Kolegos, Seimo nariai, leido suprasti, kad būtų daug argumentų paankstinti datą, būtent dėl to kad reikia pabandyti, ar iš tikrųjų mes esam viską padarę techniškai, kad vartotojus pasiektume techniškai tas signalas. Gali atsirasti taip, kad spalio 29-tąją paaiškės, kad yra labai daug baltųjų dėmių, tai kas prisiims atsakomybę“, – sakė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys.

Galutinį sprendimą priims Vyriausybė. Apklausų duomenimis, naujovė tiesiogiai paveiks apie trečdalį gyventojų, daugiausiai kAimuose, kurie iki šiol žiūri tik įprastą analoginę televiziją. Vyriausybė remtinoms šeimoms įsirengiant skaitmeninę televiziją žada padėti finansiškai.


Šiame straipsnyje: skaitmeninė televizija

NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Tie, kur suimti ir dar nesuimti dėl kyšių matyt prisipirko naujausių TV aparatų ir nekantruja kitiems išjungti prieinamą Tv......

Daugiau nieko nemokam

Daugiau nieko nemokam portretas
Čia tik lindimas Briuseliui į užpakalį.

Technologijos.lt

Technologijos.lt portretas
kai kurie kaimo jurgiai, atsilikę nuo gyvenimo 50m. ir sapaliuoja apie vagystes ar lindimą briuseliui į šikną, nu juokdariai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių