J.Razma: Seimo nariai turi deklaruoti interesus „Snore“ (papildyta)

Valdančiosios konservatorių frakcijos Seime vadovas Jurgis Razma siūlo, kad visi parlamentarai deklaruotų savo interesus bankrutavusiame „Snoro“ banke.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas J.Razma kreipėsi į parlamentinės Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algimantą Salamakiną, siūlydamas, kad etikos sargai kreiptųsi į Seimo narius su prašymu užpildyti atskirą išsamią privačiųjų interesų deklaraciją dėl ryšių su banku „Snoras“.

„Tam, kad tiksliai žinotume Seimo narių privačius interesus, manyčiau, nepakanka standartinio privačiųjų interesų deklaravimo“, - paaiškino J.Razma. „Šiuo metu gausu parlamentarų iniciatyvų, susijusių su banku „Snoras“: komitetuose ir komisijose keliami klausimai dėl šio banko privedimo prie bankroto ir laikinojo administravimo aplinkybių, inicijuojamas laikinosios tyrimo komisijos sudarymas, viešojoje erdvėje skleidžiami įvairūs kaltinimai, taip pat pasigirsta perspėjimų, kad kai kurios iniciatyvos gali padaryti žalos valstybei, apsunkinti buvusių banko savininkų ekstradiciją“.

Konservatorių frakcijos seniūnas įsitikinęs, kad visos Seimo narių iniciatyvos turi būti „grįstos visuomenės viešųjų interesų suvokimu, o ne sąlygotos privačių interesų“.

Todėl esą ir yra reikalingas papildomas seimo narių interesų, susijusių su „Snoru“, deklaravimas. Pasak J.Razmos, surinkus šiuos duomenis būtų galima objektyviai spręsti, kurie parlamentarai gali turėti viešųjų ir privačių interesų konfliktą sprendžiant banko „Snoras“ problemas ir rekomenduoti jiems nusišalinti, nepretenduoti į Laikinosios tyrimo komisijos narius ir taip toliau.

J.Razma deklaracijoje siūlo pateikti tokius klausimus:

Seimo nario bei jam artimų asmenų, taip pat jų įsteigtų bendrovių 2008-2012 metais įgyti banko „Snoras“ ar jo dukterinių įmonių produktai ar paslaugos - indėliai (nurodant, ar jų dydis viršija 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt), jei atsiimti – tai kada), indėlių sertifikatai (jei už juos atsiimti pinigai – tai kada), obligacijos (jei už jas atsiimti pinigai – tai kada), banko akcijos (jei parduotos - tai kada), kiti banko produktai bei paslaugos;

Ar banke „Snoras“ ir jo dukterinėse įmonėse dirbo (dirba) Seimo nariui artimi asmenys;

Ar Seimo nariai bei jiems artimi asmenys nebuvo įgiję banko produktų „privilegijuotomis“ sąlygomis (pvz. aukštesnės palūkanos už indėlį ir pan.);

Ar Seimo nariams yra tekę dalyvauti banko „Snoras“, jo savininkų renginiuose;

Ar nuo 2011 metų lapkričio mėn. iki dabar Seimo nariai ar jų šeimos nariai turėjo ryšių su banko „Snoras“ buvusiais savininkais ar jų atstovais (susitikimų, telefoninių pokalbių, el. laiškų, SMS žinučių ir t.t.), jeigu taip – tai koks šių ryšių turinys ir pobūdis;

Ar Seimo nariai bei jų šeimos nariai nuo 2011 m. lapkričio mėn. iki dabar turėjo ryšių su banko „Snoras“ kreditoriais ar jų atstovais, kokius prašymus jie formulavo.

A.Salamakinas portalui sakė trečiadienį susipažinsiąs su J.Razmos pasiūlymu ir galbūt jį įgyvendinsiąs. „Jeigu užduodami klausimai atitinka įstatymų reikalavimus, manau, kad tokia papildoma Seimo narių viešųjų interesų anketa gali būti išplatinta ir parlamentarų užpildyta. Įstatymas leidžia ypatingais, atskirais atvejais tokias papildomas anketas svarbiais klausimais platinti. Tik reikia pažiūrėti, ar keliami klausimai atitinka įstatymo dėl viešųjų ir privačių interesų bei kitų teisės aktų reikalavimus“, - pastebėjo A.Salamakinas.

Jis teigė, kad anketa gali būti išplatinta Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko iniciatyva, visos komisijos sprendimo čia nereikia. Todėl, jeigu būtų nuspręsta tenkinti J.Razmos pasiūlymą, anketa dėl „Snoro“ Seimo narius esą gali pasiekti jau iki šios savaitės pabaigos.

Kitą pirmadienį, sausio 30-ąją, opozicijos iniciatyva rengiama neeilinė Seimo sesija, kurioje be kita ko bus svarstomas pasiūlymas sudaryti laikinąją komisiją „Snoro“ bankroto aplinkybėms ištirti.


Šiame straipsnyje: SnorasJurgis Razma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Esminis klausimas: kiek pavogė iš banko I. Degutienės sūnus, kas dar vogė, kaip atsiimti tuos pinigus.O A. Kubiliaus žodžiai yra pasityčiojimas iš mūsų visų: _„Esminis klausimas – kodėl socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui kažkas iš „Snoro“ banko neša dokumentus, kurie atskleidžia bankinės veiklos paslaptį, ginamą įstatymo. Pats tokio dokumento perdavimas jau turi būti teisėtvarkos institucijų tyrimo objektas._ Kokios dar gali būti čia asmeninės vagių paslaptys? Teisėtvarka, vietoje vagių gaudymo, turi dengti konservatorius nuo teisinės atsakomybės?

Kęstui

Kęstui portretas
žmogau, baik taškytis pykčio seilėmis ir pagalvok smegenimis, o svarbiausia- perskaityk, kas parašyta. Kuo tau asmeniškai blpgai, jei bus žinomi visi suinteresuotieji banko reikalais?

OHO

OHO portretas
Tik pabandyk atskleisti korupciją ar piktnaudžiavimus bankrutuojančiame SNORO banke , tai tuoj Kubilius " supokuos"
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių