J.Markevičius: „Gazprom“ spaudimas kelia nerimą Europos šalims

Rusijos gamtinių dujų tiekimo milžino „Gazprom“ naudojimas politikos formavimui kelia nerimą ne tik Lietuvai, bet ir daugeliui Europos šalių, teigia Lietuvos prezidentės patarėjas.

„Džiugu tai, kad pastarosios savaitės įvykiai ir Europos Komisijos veiksmai, pavedimai Konkurencijos tarybai rodo, kad Lietuvos teiginiai, kad Rusija naudoja “Gazprom„ kaip įrankį spausti ir per kainas formuoti politiką, jau šiandieną kelia nerimą daugelyje Europos šalių ir tai tik patvirtina mūsų, Lietuvos teiginius“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius.

J.Markevičiaus teigimu, dėl Rusijos strateginių interesų ir ketinimų neabejojama.
„Ši valstybė naudoja savo stambiąsias energetikos įmones politikai daryti. Tai monopolinė energetinių išteklių pardavimo teisė suteikia galimybę nustatyti kainas, kurios yra dažniausia ne ekonominiu, o politiniu pagrindu sudaromos“, - tvirtino jis.

Dėl galimų konkurencijos pažeidimų maždaug dvidešimtyje dujų sektoriaus įmonių rugsėjo 27 dieną kratos atliktos dešimtyje Europos Sąjungos šalių, daugiausia - Vidurio ir Rytų Europoje. Europos Komisija nurodė, kad patikrinimai atlikti dėl įtarimų, jog buvo pažeistos konkurencijos taisyklės. Iškart po Europos Komisijos paskelbimo apie kratas Lietuvoje pasirodė pranešimų, kad tyrimas susijęs su Lietuvos skundu Europos Komisijai dėl galimai neteisingų „Gazprom“ dujų kainų.

Patikrinimai buvo atlikti ir įmonėje „Lietuvos dujos“, kurios daugiau nei trečdalį akcijų turi „ Gazprom“.

Lietuvos Vyriausybė koncerną, kuris yra ir vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai, dėl galimo piktnaudžiavimo yra apskundusi Europos Komisijai. Kreipdamasi į Europos Komisija, Energetikos ministerija reikalauja įpareigoti „ Gazprom“ taikyti skaidrią, sąžiningą bei nediskriminacinę gamtinių dujų tiekimo politiką.

Lietuvos skundas buvo perduotas Europos Komisijos Konkurencijos direktoratui, kuris pradėjo tyrimą, tačiau komentarų apie jo eigą neteikiama.


Šiame straipsnyje: GazpromDujosdujų kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių