J.Buzekas: ES energetikos bendrija artimiausiais metais galėtų tapti realybe

Europos Parlamento (EP) pirmininkas lenkas Jerzy Buzekas (Ježis Buzekas) teigia, kad artimiausiais metais realybe galėtų tapti Europos Sąjungos energetikos bendrijos idėja.

"Mums reikia ES šalių narių paramos. Per vizitus į ES valstybes energetikos bendrijos temą visuomet aptarinėju. Ne visada gaunu aiškų atsakymą. Jo sulaukiau maždaug pusėje aplankytų šalių, įskaitant Lietuvą. Jūsų premjeras Andrius Kubilius ir prezidentė Dalia Grybauskaitė nematė jokių problemų. Europos Komisija projektą labai palaiko. Bet mums būtinai reikia šalių narių pritarimo", - interviu "Lietuvos rytui" sakė J.Buzekas.

J.Buzekas įkurti Europos energetikos bendriją pasiūlė drauge su buvusiu Europos Komisijos pirmininku prancūzu Jacques'u Delors'u. J.Buzekas tikino, jog dėl energetikos bendrijos ir jos finansavimo reikia susitarti artimiausiu metu.

"Šiuo metu kaip tik mąstome apie tolesnę ES ekonomikos vystymosi strategiją. Kitąmet taip pat pradėsime diskusiją dėl ES biudžeto formavimo. Todėl dėl energetikos bendrijos ir dėl jos finansavimo reikia susitarti artimiausiu metu", - sakė EP pirmininkas.

Jis sakė tikintis, jog nepaisant skirtingų ES šalių interesų šioje srityje, sprendimą galėtų pavykti rasti per metus.

"Mums reikia kalbėtis ir tartis. Diskusijai turime skirti laiko, galbūt vienerius metus. Savaitės ar trijų mėnesių nepakaks.

Bet tikiuosi, kad 2011 metų pabaigoje, kai ES pirmininkaus Lenkija, sprendimą jau turėsime. O gal net anksčiau", - sakė J.Buzekas.

Praėjusią savaitę tokios bendrijos eskizus bendrame forume Briuselyje braižė EP ir ES šalių parlamentų nariai. Lietuvai renginyje atstovavę Seimo nariai Gediminas Kirkilas, Česlovas Stankevičius ir Jonas Šimėnas energetikos bendrijos iniciatyvą sutartinai palaikė.

"Daugelis tokių projektų, kaip "Nabucco" dujotiekis arba elektros tinklų finansavimas, yra prigesę, todėl ši iniciatyva gera. Ji suteiks teigiamą postūmį diskutuoti, o paskui galbūt ir daryti sprendimus", - sakė G.Kirkilas.


Šiame straipsnyje: BuzekasESenergetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių