Jautienos antkainis dvigubas, iš pieno labiausiai pelnosi perdirbėjai

Žemės ūkio ministerija atliko aštuonių maisto produktų pajamų analizę. Tyrimas parodė, jog iš pieno labiausiai pelnosi jo perdirbėjai - 2,5 procento riebumo pieną perdirbėjai pabrangino daugiau nei dvigubai.

Seimo Ekonomikos komitetas paprašė Vyriausybę išanalizuoti pajamų kitimą maisto produktų gamybos ir rinkos grandinėje.

Pienas, juoda duona ir batonas yra tos prekės, kurių antkainiu prekybininkai piktnaudžiauja mažiausiai. Nuo 1 litro pieno prekybininkai pasiima ketvirtadalį to, ką uždirba žemdirbys. Juodos duonos kainų struktūroje prekybininkų antkainis sudaro trečdalį, o batono - 16 procentų.

Parduodami kiaušinius, prekybininkai „pasiima" 40 procentų to, ką uždirba paukščių augintojai, o aukščiausios rūšies miltus - 70 proc.to, ką už toną javų gauna kviečių augintojai.

Labiausiai prekybininkai pelnosi iš mėsos valgytojų - vištienai prie žemdirbio nustatytos kainos pridedama 50 proc., kiaulienai - 90 proc., o jautienai - net 100 proc.

Seimo Ekonomikos komitetas stebisi Ūkio ministerijos reakcija į siūlymą imtis griežtų priemonių dėl nepagrįsto kainų augimo. Ministerija savo rašte atsako, jog „valstybės institucijos negali kištis į privačių ūkio subjektų sandorius ir šiuos sandorius paversti viešąja teise."

„Nevaldoma situacija susidarė dėl sumažėjusios konkurencijos mažmeninės prekybos sektoriuje, kurioje išnyko mažos parduotuvės ir dominuoja keturi didieji prekybos tinklai. Jie ir diktuoja sąlygas tiek gamintojams, tiek ir vartotojams. Labiausiai šioje grandinėje kenčia žemdirbys, kuris yra mažiausiai organizuotas, todėl ir labiausiai pažeidžiamas", - teigia Ekonomikos komiteto pirmininkė Birutė Vėsaitė.

Seimo socialdemokratų frakcija pateikė Konkurencijos įstatymo pakeitimus dėl dominuojančios padėties sumažinimo nuo 40 iki 30 proc., o taip pat pasiūlė Vyriausybei parengti „Mažmeninės prekybos nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo projektą." Šios priemonės padės apginti vartotojus nuo nepagrįsto kainų kilimo, gamintojus - nuo tinklų diktato, o žemdirbius nuo perdirbėjų spaudimo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių