Jauniesiems ūkininkams - 12,7 mln. litų ES paramos

Nacionalinė mokėjimo agentūra, administruojanti Europos Sąjungos paramą žemės ūkiui, jau išmokėjo apie 12,7 mln. litų jauniesiems Lietuvos ūkininkams.

Ši parama skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas", pagal kurią remiamas jaunesnių nei 40-ies metų ūkininkų įsikūrimas kaime.

Daugiausiai paramos lėšų - daugiau kaip 3 mln. litų - išmokėta Šiaulių apskrities ūkininkams. Šiek tiek mažiau - 2,7 mln. litų paramos nukeliavo į Panevėžio apskrities jaunųjų ūkininkų sąskaitas. Abiejų apskričių ūkininkai pasižymėjo dideliu aktyvumu teikdami paraiškas paramai gauti ir šiais, ir praėjusiais metais. Iš Panevėžio apskrities ūkininkų sulaukta 206 paraiškų, iš Šiaulių - 184.

Mažiau paramos lėšų išmokėta Marijampolės ir Utenos apskričių ūkininkams - atitinkamai daugiau nei 1,7 mln. ir 1,3 mln. litų. Mažiausia paramos suma pasiekė Alytaus apskrities ūkininkus. Šie ūkininkai buvo vieni iš pasyviausių teikdami paraiškas. Kol kas jie pasidalino daugiau kaip 246 tūkst. litų.

Pagal minėtą priemonę praėjusiais metais agentūra sulaukė 727 paraiškų. Per šiais metais jau įvykusį vieną paraiškų surinkimo etapą pateiktos 338 paraiškos. Su 679 jaunaisiais ūkininkais jau pasirašytos paramos sutartys.

Iki šiol nesuspėjusieji kreiptis dėl paramos turės galimybę tą padaryti nuo 2008 m. spalio 1 d. Būtent šią dieną prasideda naujasis paraiškų surinkimo etapas. Paraiškas bus galima teikti iki lapkričio 28 d.

Jaunieji žemdirbiai vienam ūkiui gali gauti daugiau nei 138 tūkst. litų siekiančią paramą. ES paramos lėšos gali būti panaudotos perkant žemės ūkio paskirties žemę, plečiant su žemės ūkio produktų gamyba, apdorojimu ar paruošimu realizacijai susijusią infrastruktūrą, įsigyjant naujos žemės ūkio technikos, statant naujus ir rekonstruojant senus gamybinius pastatus, įsigyjant daugiamečių vaiskrūmių ir vaismedžių, skirtų naujam sodui įveisti.

2007-2013 metų laikotarpiu ES paramos siekiantiems žemdirbiams pagal priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas" skirta apie 215 mln. litų. 


Šiame straipsnyje: ūkininkaiES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių