J. Neverovičius: Lietuvai tiekiamų dujų kaina turi būti mažesnė

Naujasis energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius sako, jog derybose su kol kas vieninteliu dujų tiekėju Lietuvai - Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ - Lietuva sieks užsitikrinti konkurencingas dujų kainas. Ministras teigia, jog Lietuvai tiekiamų dujų kaina turi būti mažesnė nei dabar.

Tai J.Neverovičius pareiškė pirmadienį „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“, paprašytas pakomentuoti pernai gruodžio 20 dieną Vilniuje vykusį jo ir „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojo ir bendrovės „Gazprom-Export“ generalinio direktoriaus Aleksandro Medvedevo susitikimą.

„Aš nenorėčiau kartoti jokių pažadų. Šis pokalbis buvo tam, kad susipažinti, išklausyti “Gazprom„ poziciją ir deklaruoti iš mūsų pusės konstruktyvų nusiteikimą dialogui, tą išgirdome ir iš kitos pusės. Norėsime kalbėti kompleksiškai apie viską - ne tik apie dujų kainą. (...) Taip pat svarbu susitarti dėl principų , kurie atitiktų Lietuvos ilgalaikius interesus“, - kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguotas energetikos ministras.

Anot jo, Lietuvai reikalinga sistema, kurioje dujų kaina būtų konkurencinga.

„Mums reikalinga sistema, kurioje dujų kaina būtų konkurencinga, kad mes galėtume nusipirkti dujas tokiomis kainomis, kurios yra kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse, be to, kad nekiltų grėsmė konkurencijai toje rinkoje - trečiasis energetikos paketas turi būti įgyvendintas. Tai yra garantija, kad rinka funkcionuos“, - sakė J.Neverovičius.

J.Neverovičiaus teigimu, ankstesnė Vyriausybė ir „Gazprom“ vedė derybas dėl dujų kainos, tačiau, jo vertinimu, proveržio derybose nebuvo.

„Yra tik tam tikra eskalacija teismuose, kas irgi tam tikra prasme yra pademonstravimas, kad nesugebama susitarti. Mes bandysime pasižiūrėti konstruktyviai ir rasti tokių sprendimų, kurie atitiktų mūsų interesus. (...) Aš norėčiau naudingo, kompleksinio sprendimo, kur kaina yra vienas iš elementų. Aišku, kaina turi būti mažesnė“, - sakė J.Neverovičius.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius praėjusį ketvirtadienį pareiškė, jog „Gazprom“ ir jo iš dalies valdomos bendrovės „Lietuvos dujos“ sutartyje siekiama įtvirtinti naują dujų kainos formulę. Jis teigė, kad gruodžio pabaigoje įvykęs vieno „Gazprom“ vadovų ir Lietuvos energetikos ministro susitikimas turėjo tokį tikslą.

Ilgalaikė „Gazprom“ ir „Lietuvos dujų“ sutartis dėl dujų tiekimo galioja iki 2015 metų pradžios, o kiekvienų metų pabaigoje šalys pasirašo sutarties priedą, kuriame nustatomi konkretūs dujų pirkimo kiekiai ir kainos vieneriems metams.

A.Butkevičius anksčiau minėjo, kad Lietuva norėtų maždaug penktadaliu pigesnių dujų ir teigė, jog jo vadovaujama Vyriausybė bandys įtikinti „Gazprom“ sumažinti dujų kainą. Planuota suburti darbo grupę deryboms su „Gazprom“, be to sausį planuojamas tarpvyriausybinis susitikimas su Rusijos pareigūnais.

Teigiama, jog Lietuvai tiekiamų dujų kainos formulė nuo 2005-ųjų buvo pakeista penkis kartus, galiausiai ją susiejant su smarkiai brangstančių naftos produktų kaina pasaulio rinkose. Ankstesnė Lietuvos Vyriausybė siekė, kad šaliai tiekiamų dujų kaina būtų susieta su biokuro kaina.

Lietuvai tiekiamų dujų vidutinė kaina pernai lapkritį buvo 1311 litų (504 JAV doleriai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

jeigu

jeigu portretas
nori ka nors issidereti, reikia ne loti o deretis. a ne lanspirdistai?

Kęstas

Kęstas portretas
Suncoal kompanijos metodas gaminti anglį iš žolės Kad pašalinti iš žolės pagrindinį vandenį, reikia 200 Celsijaus laipsnių temperatūros bei dvidešimt kartų didesnio slėgio, negu oro slėgis jūros lygyje [1]. Likutis po tokio apdorojimo turi didelę dalį žolės anglies kiekio. Papildomas presavimas ir kaitinimas paverčia tas žolės liekanas anglies granulėmis. Iš 200 kg žolės galima gauti 60-70 kg anglies granulių. 10-15 procentų tose granulėse sukaupiamos energijos išeikvojama aprūpinti šią, taip vadinamą, žolės karbonizaciją energija. Kadangi technologija yra jauna, tai jai reikalingi mechanizmai yra brangūs. Anglis gaunasi žymiai brangesnė, negu susidariusi gamtoje per milijonus metų. Iškastinio kuro apmokestinimas reikšmingai padidintų poreikį žolės karbonizacijos technologijai ir, naudojimui plečiantis, žymiai sumažintų jos produkcijos kainą. Skaičiuojama, kad Vokietijoje galima pagaminti per metus keturis milijonus tonų anglies iš augalinių atliekų. Skaityk daugiau, suvesdamas į Google: mokslas-studijos-ekonomika
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių