J. Neveročius: branduolinė energetika mažins taršą

Europos Sąjunga (ES), siekdama mažinti pasaulinį atšilimą skatinančio anglies dvideginio išmetimą, neišvengiamai turės daugiau dėmesio skirti branduolinei energetikai, konstatuota Londone vykusiame neformaliame energetikos ministrų susitikime.

Susitikime, kuris buvo skirtas branduolinės energetikos ateičiai, sutarta, kad atominių elektrinių technologijų saugumui turi būti taikomi aukščiausi standartai, teigiama Energetikos ministerijos pranešime spaudai.

„Siekiant sumažinti anglies dvideginio išmetimą į atmosferą, branduolinė energetika kol kas lieka vienu iš rimtų pasirinkimų. Lietuvai ieškant sprendimo dėl jai optimalaus elektros gamybos modelio ir branduolinės energetikos ateities, dėl jai tinkamiausio elektros gamybos modelio šalis sprendžia pati“, – sakė Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad šalia išorinių ES sienų vykstančioms naujų atominių elektrinių statyboms turi būti taikomi tokie pat saugumo reikalavimai.

Šiuo metu šalia Lietuvos sienų yra įgyvendinami du branduolinių jėgainių projektai - Baltarusijoje ir Rusijos Kaliningrado srityje. Lietuvos Vyriausybė dėl naujos atominės elektrinės, kurią buvo planuojama statyti su Japonijos koncernu „Hitachi“ ir regioniniais partneriais Latvijoje bei Estijoje, žada apsispręsti artimiausiais mėnesiais.

Londone J. Neverovičius taip pat susitiko su Atominių elektrinių eksploatacijos nutraukimo institucijos (Nuclear Decommissioning Authority) atstovais ir su Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmų Energetikos komiteto pirmininku  Timu Yeo (Timu Jeo), kuris pažymėjo, kad kiekviena valstybė turi plėtoti savo turimus energijos išteklius, todėl jis tikisi, kad ir skalūnų dujų žvalgybai bei gavybai Europoje bus skiriamas didelis dėmesys.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių