Įvyko pirmoji prekybos sesija elektros biržoje

Paskutinę 2009 -ųjų dieną įvyko pirmoji prekybos sesija naujai įsteigtoje elektros biržoje, kur buvo perkama ir parduodama elektra sausio 1 dienai.

Iš viso gruodžio 31-ąją per biržą buvo sudaryta sutarčių dėl 17,745 tūkst. megavatvalandžių (MWh) elektros pirkimo ir pardavimo. Svertinė vidutinė kaina buvo 58,86 lito už MWh, arba 5,886 cento už kilovatvalandę (kWh), savo tinklalapyje pranešė elektros rinkos operatorė - bendrovės "Lietuvos energija" antrinė įmonė "Litgrid".

Kainos, už kurias elektra parduota, svyravo nuo 0 litų iki 94,95 lito už MWh, arba 9,5 cento už kilovatvalandę.

Biržoje sausio 1-ajai brangiausiai elektra pardavinėta tarp 14 ir 22 val. - po 9,495 cento už kWh, o pigiausiai - po nulį centų - tarp 0 iki 1 val. bei tarp 4 ir 6 val. ryto. Šiek tiek brangiau ji kainavo tarp 2 ir 3 val. - nuo 0,003 iki 0,007 cento už kilovatvalandę.

Pasak "Litgrid", elektros biržoje kainą formuoja pasiūla ir paklausa: prekybos sandoriai sudaromi tuomet, kai pasiūla atitinka paklausą.

Pirmiausiai biržoje realizuojami mažesnės kainos pasiūlymai. Vieninga kiekvienos valandos elektros kaina biržoje susiformuoja pagal paskutinio pasiūlymo parduoti kainą, kurią dar atitinka pasiūlymo pirkti kaina - kainą, kurią dar yra pasirengę mokėti pirkėjai
Ignalinos atominę elektrinė, kurioje buvo sumontuoti galingiausi pasaulyje atominiai reaktoriai, ketvirtadienį 23 val. bus galutinai sustabdyta.


Šiame straipsnyje: elektraelektros birža

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių