Įtartinos piniginės operacijos ar sandorio kriterijai

Vyriausybė patvirtino Kriterijų, kuriais vadovaujantis piniginė operacija ar sandoris laikomi įtartinais ar neįprastais, sąrašą. Taip pat patvirtintos įtartinų piniginių operacijų ir sandorių sustabdymo ir informacijos pateikimo Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai taisyklės.

Konstatuojama, kad besikeičianti Lietuvos geopolitinė ir ekonominė aplinka verčia greitai reaguoti į naujausias pinigų plovimo, teroristų finansavimo, sukčiavimo, mokesčių vengimo tendencijas. Taisyklėse atsirado nauja sąvoka - neįprasta operacija ar sandoris. Tai - operacija, kurią pripažinti įtartina yra per mažai duomenų.

Vyriausybė patvirtino procedūrų tvarkos aprašą.

Iki 5 darbo dienų pailgintas piniginių operacijų stabdymo laikas. Tokios operacijos stabdomos finansų įstaigoms ar kitiems subjektams nustačius, kad jų kliento operacija yra įtartina pagal patvirtintus kriterijus. Šio termino pratęsimas sudarys sąlygas efektyviau reaguoti į gautą informaciją bei surinkti pakankamai duomenų ikiteisminiam tyrimui pradėti.

Taip pat Vyriausybė patikslino nutarimą, reglamentuojantį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos disponuojamos informacijos apie kliento operacijas su pinigais teikimo teisėsaugos ir kitoms valstybės institucijoms taisykles.

Ypatingas dėmesys skiriamas FNTT ir Valstybės saugumo departamento bendradarbiavimui keičiantis informacija įgyvendinant teroristų finansavimo prevencijos priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių