Italijos Bažnyčia nuo 2013 metų mokės nekilnojamojo turto mokestį

Italijos Katalikų Bažnyčia nuo 2013 metų neteks vienos istorinės mokesčių lengvatos, nes vyriausybė paliko galioti vasario mėnesį priimtą ir nesutarimus keliantį įsaką.

Dabar Bažnyčia moka mokesčius už kelis savo nekilnojamojo turto objektus, kurie yra komercinės paskirties, bet yra atleidžiama nuo mokesčių tais atvejais, kai bent dalis veiklos Bažnyčiai priklausančiame objekte yra „nekomercinė“, pavyzdžiui, jei kokiame nors viešbutyje yra koplyčia.

Į tokią padėtį dėmesį atkreipė ir Europos institucijos.

„Reguliavimo gairės bus apibrėžtos iki 2013 metų sausio 1 dienos - finansinių metų pradžios - ir visiškai atitiks (Europos) Bendrijų teisę“, - sakoma vėlai antradienį paskelbtame premjero Mario Monti vyriausybės pareiškime.

Vasario mėnesį vyriausybė pakeitė Italijos nekilnojamojo turto mokesčių įstatymą panaikindama Bažnyčios privilegijas. Vatikanas pastaruoju metu buvo vis garsiau raginamas prisiimti dalį skolų krizės naštos.

Pirmadienį Valstybės taryba - Italijos aukščiausios instancijos administracinių bylų teismas - tą įsaką atmetė. Tačiau vyriausybė tvirtina, kad visi mokės nekilnojamojo turto mokesčius, taip pat - ir Bažnyčia.

Be to, 2010 metais Europos Sąjunga pradėjo tyrimą ir aiškinasi, ar mokesčių lengvatas, taikomas kai kuriems Bažnyčios objektams Italijoje, galima priskirti prie nelegalios valstybės pagalbos.

Pajamos iš mokesčių už tokius objektus, tarp kurių yra viešbučiai, restoranai ir sporto centrai, vien Romoje gali sudaryti 25,5 mln. eurų per metus, remdamasis oficialiais duomenimis rašė dienraštis „La Repubblica“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių