Įstatymo pataisa leistų sparčiau modernizuoti daugiabučius

Vyriausybė pritarė Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti įstatymo pataisai, kurią parengė Aplinkos ministerija, ir teiks ją Seimui vietoje Seimo pasiūlytojo naujo Daugiabučių namų modernizavimo (šilto būsto) įstatymo projekto.

Ši pataisa leistų sparčiau įgyvendinti daugiabučių namų modernizavimo investicijų projektus, kuriems yra numatyta valstybės parama, bet dėl lėšų stokos nesuteikta.

Siūloma nustatyti, kad valstybės paramos gavėjai gautų banko kreditą valstybės paramos daliai padengti, o butų savininkams būtų kompensuojamos šio kredito palūkanos ir draudimo įmoka iš Specialiajai daugiabučių namų modernizavimo programai skirtų lėšų. Taip pat siūloma numatyti papildomus finansavimo šaltinius daugiabučiams modernizuoti - savivaldybių, Europos Sąjungos fondų ir kitas lėšas.

Šiuo metu yra 360 daugiabučių namų modernizavimo projektų, kuriems pritarta iki 2008 metų birželio 15 dienos, kai buvo pakeistos šiam tikslui skiriamos valstybės paramos teikimo taisyklės. Jų vertė - 594,8 mln. litų. Beveik pusę šios sumos - 263 mln. litų - sudaro valstybės parama.

Tačiau Specialiajai daugiabučių namų modernizavimo programai šiemet iš valstybės biudžeto skirta 52,5 mln. litų, o šios lėšos panaudotos anksčiau parengtiems projektams finansuoti. Vyriausybė valstybės paramai teikti numatė 86 mln. litų iš 2007-2013 metų Ignalinos AE uždarymo programos lėšų. Tačiau šie pinigai paramos gavėjus pasieks tik šių metų pabaigoje ar 2009 metų pradžioje.

Pasiūlytoji Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti bei daugiabučiams namams modernizuoti įstatymo pataisa leistų ne tik paspartinti daugiabučių modernizavimą, bet ir užtikrinti, kad būtų laikomasi teisėtų lūkesčių principo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių