Išsaugoti „PKN Orlen“ investicijas - Lietuvos interesas, teigia ambasadorė L.Zakarevičienė

Išsaugoti Lenkijos didžiausio naftos koncerno "PKN Orlen" investicijas Mažeikiuose yra Lietuvos interesas, teigia paskirtoji šalies ambasadorė Lenkijoje Loreta Zakarevičienė.

"Tikiuosi, kad problemos bus išspręstos. Jeigu gerai žinau, "PKN Orlen" nesvarstytų traukimosi galimybių, jeigu investicija nebūtų nuostolinga ir neštų grąžos. Man atrodo, kad išsaugoti šį projektą tokį, koks jis yra dabar, yra Lietuvos interesas. Kita vertus, "PKN Orlen" pasamdyto konsultanto - japonų "Nomura" - išvados bei rekomendacijos šiek tiek apribos politinių spekuliacijų šia tema srautą ne tik Lietuvoje ir Lenkijoje, bet ir Rusijoje. Man nesinorėtų, kad "PKN Orlen" pasitrauktų iš Mažeikių. Tačiau, iš kitos pusės, nemanau, kad net koncerno pasitraukimas kaip nors neigiamai veiktų dvišalius santykius", - interviu "Verslo žinioms sakė ambasadorė.

Anot L.Zakarevičienės, visi supranta, kad "PKN Orlen" investicija Mažeikiuose yra geopolitinis projektas.

"Mums buvo labai svarbu, kad lenkai ateitų į Mažeikius, gal net svarbiau nei lenkams. Tačiau Lietuvoje vėliau vyko kažkas nepaprasto. Simboliškai apibrėžiant: pasirašoma sutartis, tuojau pat "Lietuvos geležinkeliai" išardo 19 kilometrų ilgio atšaką į Latviją, kad "Orlen Lietuva" turėtų kuo siauresnes eksporto galimybes, padidina tarifus į Baltarusiją... Taigi Lietuvos politikai sveikina šalies saugumui svarbią investiciją, o įvairios interesų grupės kaišioja pagalius į ratus", - sakė ambasadorė.

"PKN Orlen" rugpjūčio viduryje pasirinkus Japonijos investicijų banką "Nomura" patarėju "Orlen Lietuvos" likimo klausimais, vėl pasklido kalbos apie galimą Lietuvos naftos perdirbimo komplekso pardavimą.

Neįvardyti Rusijos įmonių atstovai teigia, kad "Orlen Lietuvos kaina gali siekti iki 750 mln. JAV dolerių. Tačiau "PKN Orlen" lyg ir leidžia suprasti, kad sandoris galėtų būti įgyvendintas, jeigu kaina viršytų 2 mlrd. JAV dolerių.


Šiame straipsnyje: pkn orlenMažeikių nafta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių