Išrinktas geriausiųjų NT projektų dešimtukas

Paskelbtas geriausiųjų nekilnojamojo turto (NT) projektų dešimtukas. Nugalėtojus visus praėjusius metus rinko iš NT srityje dirbančių specialistų suburta nepriklausoma komisija.

Visuomeniniais pagrindais dirbusią komisiją sudarė architektas bei legendinės grupės „Antis" lyderis Algirdas Kaušpėdas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) direktorė Dalia Bardauskienė, LNTPA viešųjų ryšių specialistė Ingrida Šulcienė, architektė, Aplinkos ministerijos sekretorė Jūratė Juozaitienė bei šios ministerijos Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Gediminas Budreika, „Ober-Haus“ generalinis direktorius Vytas Zabilius, „Swedbank“ Būsto finansavimo departamento narys Tomas Pulikas, bendrovės „Resoliution Advisers“ Pardavimų departamento vadovas Giedrius Ragaišis bei įmonės „OREM“ Tarpininkavimo departamento vadovė Jūratė Černiauskienė.

Iš konkurse "Metų projektas" pristatytų 20 nekilnojamojo turto projektų komisija išrinko finalinį dešimtuką, į kurį pateko net šeši projektai kandidatuojantys „Geriausio daugiabučių kvartalo“ nominacijos kategorijoje. Tai - „Stepono devintukas“ (projekto vystytojas - bendrovė „Statybų aprūpinimas“), „Ozo parkas“ (projekto vystytojas -bendrovė „Realco“), „Manto namai“ (projekto vystytojas - „Progresyvus verslas“), „North Star“ (projekto vystytojas - „MG valda“), „Blindžių apartamentai“ (projekto vystytojas - „Labradoro įmonių grupė“), „Lazdynų namai“ (projekto vystytojas - „YIT Kausta Būstas“).

Į „Geriausių antrųjų namų“ nominacijos kategoriją pateko du projektai: „Valdovų krantas“ (projekto vystytojas - „Invalda nekilnojamojo turto valdymas“) ir „Saulės sonata“ (projekto vystytojas - „Prime Real Estate“). Tarp trečiosios nominacijos „Geriausia individualių namų gyvenvietė“ kategorijos finalininkų pateko du konkurso projektai – „Pavilnio slėnis“ (projektą vysto įmonė „Sostinės namai“) ir „Galinės miško gyvenvietė“ (projektą vysto bendrovė „Sostinės plėtra“).

Konkursui pateikti projektai buvo vertinami pagal architektūros, darnios plėtros, pastato vidaus išplanavimo, statybų kokybės ir kainodaros kriterijus. Specialistai atsižvelgė į projekto sprendimo meninę vertę bei kokybę ir šiuolaikiškumą. Taip pat buvo atidžiai žiūrima kaip projektas įsilieja į gamtinę, urbanistinę ir paveldo aplinką, kraštovaizdį.

Šiais metais komisijos nariai ypatingai akcentavo orientavimąsi ne tiek į formą, kiek į turinį, todėl atidžiai buvo vertinamas pastato vidaus išplanavimo funkcionalumas, racionalus pritaikymas ir originalumas. Komisija griežtai komentavo statybų kokybę, t. y. naudojamas medžiagas, atliktų darbų kokybę, technologijų šiuolaikiškumą, ekonomiškumą bei, žinoma, ekologiškumą. Grėsmingai susvyravus NT rinkos finansiniam pagrindui bei susilpnėjus paklausos galimybėms buvo gana kritiškai vertinama ir kainodara.

Ekspertų komisijoje užvirė karšta diskusija ir emocionalūs bei konstruktyvūs pasisakymai renkant geriausius projektus. Ploniausia rykšte buvo plakami „vienadienės statybos“ principu vystomų projektų valdytojai. Aukščiausių vertybių viršūnėje buvo iškelta socialinė atsakomybė, projekto darnus įsiliejimas į ateities miesto viziją, harmoningas architektūrinis palikimas miestui.„ Po karštų debatų, buvo rastas sutarimas ir išrinkti geriausi 2008 m. nekilnojamojo turto projektai.

Antrus metus iš eilės vykusį konkursą organizavo nekilnojamojo turto media kanalas „City24.lt”. Organizatoriai tikina šiuo konkursu siekiantys ne tik pristatyti naujausius NT projektus, bet ir pateikti visuomenei išsamią bei objektyvią informaciją apie vystomų projektų išliekamąją vertę, statybų kokybę, ekologiškumą, atitikimą miestų darnios plėtros reikalavimams ir, žinoma, kainodarą.

Išrinkite savo nugalėtoją

Visi neabejingi architektūrinei miestų ateičiai su projektų aprašymais, nuotraukomis ir specialistų vertinimais gali susipažinti portale www.metuprojektas.lt. Čia kiekvienas turite galimybę išreikšti savo nuomonę bei atiduoti balsą už labiausiai patinkantį projektą iki sausio 14 dienos. Portalų lankytojų išrinktas finalininkas kategorijoje „Publikos simpatija“ bus apdovanotas specialiu diplomu „www.city24.lt lankytojų simpatija“.

Sausio 15 dieną, 18 val. šv. Kotrynos bažnyčioje, Vilniuje, „Metų projekto 2008” iškilmingos apdovanojimų ceremonijos metu, skambant maestro Donato Katkaus vadovaujamam Šv. Kristoforo orkestrui bus įteiktos graikų deivės Hestijos, globojančios namus ir jų gyventojus, statulėlės geriausių projektų vystytojams. Koncertas viešas ir nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių