Išparduoti turtą sunkiausiai sekasi Kauno savivaldybei

Iš trijų didžiausių šalies miestų papildyti privatizavimo fondą pardavus savivaldybių turtą kol kas sunkiausiai sekasi Kaunui.

Nekilnojamojo turto ekspertai sako, savivaldybės nekaltos dėl lėtos privatizacijos – esą negyvenamųjų patalpų paklausa menka, o ir gauti pinigų iš bankų tokiems pirkiniams sunku.   

Kaip primena LTV naujienų tarnyba, Kauno savivaldybei nepavyko už daugiau kaip 3 mln. litų parduoti šios buvusios žydų ligoninės Senamiestyje, todėl sausį bus skelbiamas antras aukcionas.

Į privatizavimo fondą šįmet planuota surinkti per 7 mln., tačiau kol kas turto parduota vos už 2 mln. O privatizavimo fonde dabar tik kiek daugiau kaip 600 tūkstančių litų – dalis pinigų turėtų įkristi vėliau. Valdininkai sako, šįmet pirkėjų sulaukę daugiau nei pernai, tačiau kol kas esą perkamos nedidelės patalpos, o akcijos ir didesni pastatai pirkėjų nevilioja.

„Šalia patvirtinto biudžeto yra tvirtinamas ir privatizavimo fondas. Nemažai dalykų yra finansuojami iš privatizavimo fondo – kad ir kai kurių pastatų išorinis apšvietimas. Netgi ir dabar kai kurias bažnyčias ketinam finansuoti iš administracijos direktoriaus fondo vien dėl to, kad neturime pakankamai lėšų privatizavimo fonde“, – LTV teigė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Tuo metu Vilniuje ir Klaipėdoje privatizavimo fondai pilnėja greičiau. 30 mln. šįmet planavusi susirinkti sostinė, akcijų ir pastatų jau pardavė už 26 milijonus. Uostamiesčio valdininkai pastebi, kad nuo metų vidurio rinka pamažėl atsigauna ir į fondą ketina surinkti planuotą beveik 2 mln siekiančią sumą.

Nekilnojamojo turto specialistai sako, esą negyvenamųjų, gamybinių ar komercinių patalpų – o tokias dažniausiai ir pardavinėja miestai – paklausa šiuo metu labai maža.

„Ypač komercinių patalpų rinka yra priklausoma nuo finansavimo, t.y. reta įmonė turi tiek pinigų, kad galėtų investuoti į nekilnojamąjį turtą ir dažnai jie skolinasi banko pinigus. Tai, aš   kaip minėjau, šiandien bankai tikrai labai mielai skolina būstui, skelbiasi apie tai, tačiau negyvenamųjų patalpų finansavimą jie vertina gerokai skeptiškiau ir būtent tokio turto pirkimui pinigus gauti labai sudėtinga“, – teigia Saulius Vagonis, bendrovės „Oberhaus“ Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.


Šiame straipsnyje: turtasKauno savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių