Išlaidos bus mažinamos 4 proc., grąžins pusę pensijų ( dar atnaujinta)

Vyriausybė, kitąmet siekdama turėti ne didesnį kaip 3 proc. BVP viešųjų finansų deficitą, dėl perpus sumažintos ekonomikos augimo prognozės biudžeto projekte atsiradusį beveik 1 mlrd. litų pajamų trūkumą ketina dengti, 4 proc. mažindama valstybės išlaidas ir tik iš dalies - 50 proc. - atstatydama sumažintas pensijas.

Dėl tokio kompromisinio varianto sutarta pirmadienį Vyriausybės pasitarime. Galutinai patikslintam 2012 metų biudžeto projektui bus pritarta Vyriausybės posėdyje antradienį.
Skaičiuojama, kad „apkarpius“ viešojo sektoriaus išlaidas, bus sutaupyta apie 614 mln. litų, o nuo sausio tik iš dalies atstačius pensijas, bendras efektas valstybės biudžetui turėtų siekti beveik 1 mlrd. litų.

Sumažinus 50 proc. senatvės ir netekto darbingumo pensijoms atstatyti skirtą sumą (495 mln. litų), būtų sutaupyta dar apie 250 mln. litų. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko, pažadas grąžinti likusias nepriemokas už 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams neišmokėtas pensijas lieka - tam 2012 metais numatoma skirti 263 mln. litų.

„Pagrindinė mūsų nuostata - išsaugoti viešųjų finansų deficitą, ne didesnį kaip 3 procentai - išlieka principinė, dėl kurios šiandien niekas ir nesiginčijo, nes mes matome, kokie iššūkiai laukia mums refinansuojant 2005-2006 metais paimtas paskolas. Skolinimo sumos lieka pakankamai didelės, todėl turime viską padaryti, kad galėtume pasiskolinti įmanoma pigiausia kaina“, - pirmadienį po Vyriausybė pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jo teigimu, maždaug 4 proc. išlaidų „apkarpymas“ liečia ir valstybė biudžetą, ir „Sodrą“, ir Privalomojo sveikatos draudimo fondą (PSDF).

„Atskiruose sektoriuose toks mažinimas reiškia, kad pakankamai ženklios sumos iš tų sektorių suplanuoto biudžeto išimamos“, - tvirtino A.Kubilius.

Pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, skaičiuojama, jog kitąmet, įgyvendinus sutartas priemones, pavyktų sutaupyti apie 1 mlrd. litų.
„Jeigu skaičiuosime visus fondus - ir “Sodrą„, ir PSDF, tai mes kalbame maždaug apie 1 mlrd. litų“, - žurnalistams sakė ministrė.

Anot A.Kubiliaus, kol kas dar anksti kalbėti, kokią įtaką planuojamos taupymo priemonės turės dirbančiųjų viešajame sektoriuje atlyginimams.
„Išlaidos mažinamos atskirose srityse, jų mažinimas priklauso nuo ministrų apsisprendimo. Šiuo atžvilgiu mes nekalbėjome ir nekalbame apie viešojo sektoriaus atlyginimų mažinimą kaip tam tikrą nuostatą, kuri būtų vienodai taikoma visuose sektoriuose“, - teigė premjeras.

Konservatoriai iki šiol siūlė 2-3 procentiniais punktais - iki 23-24 procentų didinti PVM, tačiau tokiam siūlymui kategoriškai nepritarė valdančiosios koalicijos partneriai Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Finansų ministerija praėjusią savaitę sumažino 2012 metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozę nuo 4,8 proc. iki 2,5 proc., todėl planuojamos kitų metų biudžeto pajamos sumažėjo maždaug 1 mlrd. litų.

Atsižvelgiant į ankstesnę ekonomikos augimo prognozę buvo planuojama, kad 2012 metų valstybės biudžeto bendros pajamos, įskaitant Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, sieks beveik 26 mlrd. litų (9,1 proc. daugiau nei numatyta šių metų biudžete), o išlaidos didės 1,2 proc. iki 26,709 mln. litų. Kitų metų valstybės biudžete deficitas turėjo siekti 708,899 mln. litų - 3,6 karto mažiau nei numatyta šiemet.

Patikslintas 2012 metų biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas kitą antradienį, likus dviem paroms iki jo antrojo svarstymo Seime ketvirtadienį.

A.Kubilius: nuo sausio pensijas ketinama atstatyti tik iš dalies

2010 metų pradžioje sumažintas senatvės ir netekto darbingumo pensijas nuo sausio 1 dienos Vyriausybė ketina atstatyti tik iš dalies - 50 procentų. Tai pirmadienį po Vyriausybė pasitarimo pareiškė premjeras Andrius Kubilius.

„Mes turėjome peržiūrėti ir sprendimus, susijusius su sumažintų pensijų atstatymu. Yra pasirinktas sprendimas, kurį dar papildomai turėsime būdų, kaip ji realizuoti, kad nuo sausio 1 dienos yra garantuojamas pensijų atstatymas 50 proc. to sumažinimo sumos“, - po Vyriausybės pasitarimo sakė A.Kubilius.

Pasak premjero, galbūt ateityje, jeigu padėtis gerės, pensijos bus atstatytos visiškai.
„Pensijų atstatymas nuo sausio 1 dienos yra pradedamas. Pilna suma - valstybė šiuo metu nėra pajėgi to padaryti. Yra pasirinktas sudėtingas, nelengvas sprendimas, bet garantuojantis lito stabilumą ir tai, jog nebus kitų sutrikimų išmokėti pensijas ir atlyginimus“, - kalbėjo A.Kubilius.

Jo teigimu, pensijų grąžinimas į prieš krizę buvusį lygį buvo siejamas su ekonomikos atsigavimo perspektyvomis.

„Deja, ne nuo mūsų priklausančių priežasčių tos perspektyvos šiuo metu atrodo blogiau nei buvo galima apie galvoti rugsėjo ir spalio mėnesiais“, - teigė Vyriausybės vadovas.
Nuo 2010 metų sumažintoms senatvės ir netekto darbingumo pensijoms atstatyti 2012 metais buvo numatyta skirti 495 mln. litų. Taip pat siūlyta grąžinti visas likusias nepriemokas už 1995-2002 metais dirbusiems pensininkams neišmokėtas pensijas - tam buvo galvojama skirti 263 mln. litų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas yra teigęs, kad atstačius pensijas, jos padidės vidutiniškai 68 litais.

Seimas Vyriausybės teikimu priėmęs laikinąjį įstatymą pensijas ir kitas socialines išmokas yra sumažinęs dvejiems metams nuo 2010 metų pradžios iki 2011 metų gruodžio 31 dienos. Didesnės nei 650 litų senatvės pensijos nuo 2010 metų pradžios buvo sumažintos vidutiniškai 5 proc. (nuo 3 iki 12,4 proc. proporcingai), o dirbančiųjų pensininkų - nuo 2,5 iki 70 proc., priklausomai nuo gaunamo darbo užmokesčio.


Šiame straipsnyje: PVMmokesčiaibiudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kupriukas-muzikantas

kupriukas-muzikantas portretas
Arkivyskupas S. Tamkevičius LR Seimui pateikė priimti naują nutarimą ''Nevok''. Pagaliau, po ilgų, beveik tris metus vykusių diskusijų, svarstymų ir per 200 pataisų bei papildymų, jis buvo vienbalsiai ...atmestas.

Copy

Copy portretas
juk Vyriausybei jau gal visai striuka,jei pensininkams negrąžins pensijų.Kas gi už juos balsuos sekančiais metais? Kunigai gali nebeįveikti šios užduoties,nes ir patiems ne kas klius,jeigu pensijos žadėtos vėl nustumtos kur tai žodžių raizgalynėn.O ką pasakys JE Prezidentė?

pilietis

pilietis portretas
Tai kam Vyriusybe leido isvogti Snora ,jie zinojo ir pasidalino
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių